Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 28.04.2015. 14:00

Ptičji grip u SAD-u pogađa cene žitarica!

Kako će širenje ptičjeg gripa u SAD-u uticati na cene američkog kukuruza i soje ali i na kretanja na globalnom tržištu?

Foto: depositphotos.com,
  • 72
  • 4
  • 0

Nedovoljan napredak setve mogao bi redukovati prognoze za ukrajinske useve ječma. Cene soje porasle su zbog slabog dolara, kao i snažne potrebe za preradom. Uopšteno su bolji i kvalitetniji uslovi u ključnim američkim regijama, dok će proizvodnja argentinske soje biti veća.

Ruska pšenica dobija na vrednosti, posebno na istočnim tržištima. Britanske premije pšenice za mlevenje još se uvek drže prilično nisko, u izgledu je i rušenje rekorda - u niskim cenama. Pad fjučersa američke soje i kukuruza skoro preko noći, povezan je s nedavnim širenjem ptičjeg gripa u SAD-u. Kako će to uticati na kretanja na globalnom tržištu?

Ruska pšenica ponovo konkurentna

Uprkos izvoznom porezu koji je bio nametnut još od februara, ruska pšenica trenutno je konkurentna na tržištu. Odmah nakon uvođenja poreza, ponude za rusku pšenicu nestale su s globalnog tržišta jer se nije mogla konkurentno prodati. Ali, poslednjih dana se na tržištima Egipta i Iraka ruska pšenica pokazala konkurentnom. Iako je većina pšenice predviđena za izvoz iz Rusije izvezena pre februara, postojali su znakovi usporavanja nakon uvođenja poreza.

Kako napreduje proleće, protok novca ključan je za ruske farmere jer je većina ruske pšenice posejana u proleće, što je navodno povećalo pritisak prodaje. Sa visokim zalihama (zbog sporog izvoza) došlo je i do pada domaćih cena, što utiče i na konkurentnost na svetskom tržištu, uprkos porezima na izvoz. S obzirom da oni ističu tokom juna, postoji nesigurnost oko njihovog produženja. Ali, ruska pšenica mogla bi osigurati veliku konkurentnost na tržištu, što bi evropskim proizvođačima mogao biti veliki problem do kraja sezone.

Britanske premije pšenice za mlevenje još su uvek nisko

Premije za mlevenje pod uticajem su kretanja cena pšenice i stočne hrane i zasad se drže dosta nisko. Cene stočne pšenice ostaju stabilne, u poređenju sa početka sezone. Cena pšenice za mlevenje se drži relativno dobro na tržištu, iako su premije niske. Ptičji grip u Americi vrši pritisak na fjučerse kukuruza i uljarica.

Pad fjučersa američke soje i kukuruza skoro preko noći, povezan je s nedavnim širenjem ptičjeg gripa u SAD-u. Ovim virusom ozbiljno je pogođeno 12 američkih država. U Viskonsinu je pogođeno čak 5,3 miliona ptica (peradi). Ali, kako to utiče na cene žitarica i uljarica?

Ptičji grip pogađa fjučerse za žitarice i uljarice

Fjučersi soje i kukuruza pogođeni su zbog tražnje u proizvodnji stočnog hraniva. Restrikcije na uvoz američke peradi (živine) i jaja započele su u mnogim zemljama, najviše Meksiku, njihovom najvećem kupcu. Tako smanjena potražnja za živinom stavila je akcenat na indirektnu količinu hraniva koje industrija živine zahteva.

Evropska unija je zaštićena izglednim padom američkih cena, kako stoji na pariskoj berzi. Tamo su cene kukuruza i repice nepromenjene. Ali, tržište pomno prati događanja i uticaj ptičjeg gripa u SAD-u, koja će da utiče na svet žitarica.

Foto: depositphotos.com, @braneks


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Berza Kukuruz Soja Konkurentnost SAD Ptičja gripa Irak Perad Egipat Pad cena Ukrajina Svetsko tržište žitarica Istočna tržišta Ruska pšenica


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."