• Belo Blato
  • 16.04.2017. 15:00

"Minut" zemlja - samo za uporne

Zemlja oko Belog Blata je pete, šeste i sedme klase, a rad na njoj je težak jer se vreme mora precizno "tempirati". Ulaže se puno, a mala je dobit, pa je ratarstvo u ovom kraju namenjeno samo onima koji su uporni.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 2.134
  • 107
  • 0

Robert Nađ je ratar iz Belog Blata kod Zrenjanina. Ljubav prema poljoprivredi nasledio je od oca, koji je imao oko 10 hektara zemlje, jer se više bavio uslugama - kombajnjiranjem, oranjem, setvom. Robert je počeo da kupuje zemlju i povećao je na 36 hektara, a ostalo radi u zakupu.

"Analizu zemljišta sam radio pre dosta godina. Nisam mogao nikako da ispoštujem, pošto je zemlja peta, šesta, sedma klasa - jako puno se ulaže, a jako malo rodi. Znači, do setve najmanje tri prohoda, da bi se uradila sitna zemlja i da se sačuva vlaga. Posle setva i još jedan problem, prvo niče trava, pa tek onda kultura", objašnjava Nađ.

Najviše jutara pod suncokretom

Iako teži kukurzu i pčenici, Robert kaže da je za ovu godinu jedina isplativa kultura suncokret:

"Imam oko 45 jutara posejane pšenice, dok sam prošle godine imalo blizu 60 jutara. Ostalo mi je za kukuruz 10, 12 jutara i suncokret nekih 70."

Ovu zemlju meštani zovu i "minut zemlja" - mora se odrediti tačno vreme za rad na njoj, jer ste u pet do 12 poranili, a u 12 i 5 već zakasnili.

Problem prave i divlje svinje, cene nafte, dažbine, izdržavanje porodice, pa kada se računica uradi - ratarstvo nije isplativo, smatra Nađ.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Robert Nađ Pšenica Kukurz Suncokret Zrenjanin


Autorka

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Vertigo production

Laze Nančića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 300 82 66, e-mail: vertigons@gmail.com web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi