Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 13.05.2016. 16:00

Rasla cena kukuruza i soje, pšenica stabilno

Rast cena kukuruza i soje, uz cenovnu stabilnost pšenice, obeležio je ovonedeljno trgovanje na Produktnoj berzi.

  • 881
  • 40
  • 0

Srpsko tržište roba iz sektora primarnog agrara je u velikom naletu. Iz nedelje u nedelju cene u kontinuitetu rastu, a beleže se i novi sezonski cenovni rekordi. Kukuruz i soja su na novom cenovnom piku za ekonomsku 2015./16 godinu, dok se pšenica stabilizovala na nivou koji je imala još na samom početku ove kalendarske godine.

Veći promet nego prethodne nedelje

U nedelji za nama posredstvom novosadske berze kupci i prodavci su međusobno razmenuli 525 tona robe, što je u odnosu na prethodni nedeljni period 2,5 puta veći promet. Zahvaljujući većem prisustvu soje u trgovanju, finansijski promet koji je ostvaren u protekoloj nedelji od 15.031.500 dinara je tri puta veći nego prethodne nedelje.

Novi impuls srpskom tržištu

Na najnoviji izveštaj Američkog ministarstva poljoprivrede o procenama prinosa u svetu, sve referentne svetske i evropske terminske berze su odreagovale rastom cena, što je "pregrejanom" srpskom tržištu kukuruza dalo nov impuls i rezultiralo prosečnom cenom od 19,71 din/kg (17,91 bez PDV). To je za 2,37% više u odnosu na cenu iz prethodne nedelje. Inače, registrovan je promet i po ceni od 18,00 din/kg bez PDV i to je do sada najviša cena kukuruza roda 2015.

Stabilna cena pšenice

Pšenica se stabilizovala na cenovnoj poziciji od 19,25 din/kg (17,50 bez PDV) i to je očigledno cena koja u ovom trenutku predstavlja realan, stabilan tržišni balans na relaciji ponude i tražnje. Primetno je da je cena kukuruza ove nedelje veća od cene pšenice, što se i ranije sporadično dešavalo na našem tržištu.

Ponovo se trgovalo sojom

Soja se posle tronedeljne pauze ponovo pojavila na berzanskom tržištu. Povratak ove robe bio je obeležen novom najvišom cenom u tekućoj sezoni koja iznosi 42,80 din/kg bez PDV. Inače, prosečna nedeljna cena trgovanja ovom uljaricom na našem tržištu iznosila je 46,94 din/kg (42,67 bez PDV), što je u odnosu na poslednje trgovanje ovom robom rast od 5,36%.

Prodex na dan 13.05. 2016. iznosi 210,83 indeksnih ponea. U odnosu na prošli petak to je za 2,26 indeksnih poena veća vrednost, što je logična posledica opšteg rasta cena.

Kretanja na svetskom tržištu

Pšenica je skuplja za 1,19%, a kukuruz je 3,66% skuplji u odnosu na kraj prethodne nedelje.

Američke zalihe soje su smanjene, kao rezultat izvoznog tempa i smanjene konkurentnosti južnoameričke soje, zbog logističkih problema u Brazilu i odložene žetve u Argentini. U isto vreme, svetska potražnja se ne smanjuje. Soja je za 6,08% skuplja u odnosu na kraj prošle nedelje, dok je sojina sačma skuplja za 9,49%.

U Budimpešti je pšenica za 0,73% jeftinija, a kukuruz je za 2,19% skuplji u odnosu na kraj prethodne nedelje. U Parizu pšenica je za 7,30% skuplja, a kukuruz je za 1,55% skuplji u odnosu na kraj prethodne nedelje.

Foto:bigstockphotos.com;1photo


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Produktna berza Berzansko trgovanje Tržište uljarica i žitarica Kukuruz Soja Pšenica Svetske berze Sektor primarnog agrara


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D