Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 04.11.2016. 14:15

Rast cene soje

Svi ugovori na zrno soje su realizovani po jedinstvenoj ceni od 40,50 din (44,55 din/kg sa PDV-om). U odnosu na upoređujući podatak iz prethodne nedelje cena je viša za 4,92.

Foto: bigstock.com/simazoran
  • 537
  • 25
  • 0

Karakteristično za ovonedejni berzanski promet je da je soja bila najfrekventnija roba kojom se trgovalo. Razlog za to je rast cene ove uljarice. Međutim, pad cene kukuruza je doprineo da se preko berze prometuje manja količina robe u odnosu na prethodnu nedelju.

Kukuruzom se nije trgovalo

Kukuruz standardnog kvaliteta je odsustvovao sa berzanskog trgovanja. Ponude jednostavno nisu pronalazile kupce koje bi platili traženu cenu. Međutim, prometovan je kukuruz sa povećanim procentom vlage do 18%, čija je cena iznosila 13,20 din/kg bez PDV-a.

Cena pšenice se kreće u dosadašnjim nepromenjenim okvirima. Ugovori su realizovani po ceni od 15,00 din za kilogram hlebnog zrna, što je za 2,04% viša cena u odnosu n prethodno realizovanu.

Svi ugovori na zrno soje su realizovani po jedinstvenoj ceni od 40,50 din. U odnosu na upoređujući podatak iz prethodne nedelje cena je viša za 4,92%. Krajem nedelje ponude po 40,20 din nisu pronalazile kupca, tako da će se sledeće nedelje preciznije znati trend kretanja zrna.

Osim navedenih roba, stočni ječam je prometovan po 14,85 din.

PRODEX

Ovonedeljna vrednost PRODEX-a je iznosila 194,75 indeksnih poena, što je za 1,2 poena više u odnosu na prethodnu nedelju.

Inostrane berze

U Čikagu, u odnosu na prošlu nedelju, pšenica je pojeftinila za 0,58%, a kukuruz je pojeftinio za 2,70% dok su soja i sojina sačma pojeftinile za 3,53% odnosno 6,29%.

U Budimpešti je cena pšenice porasla za 0,85% i dostigla cenu 133,52 €/t, dok je cena kukuruza porasla za 2,57% vrednosti 126,91 €/t . U Parizu je cena pšenice pala na 162,25 €/t po fjučersu za decembar, dok je cena kukuruza pala za 1,68% i dostigla vrednost 164,00 €/t .

Struktura i obim prometa na Berzi u Novom Sadu u oktobru

Povećana potražnja od strane izvoznika, a ujedno i nešto niža ponuda usled nepovoljnih vremenskih uslova za obavljanje žetelačkih radova u poljima su uticali na veće trgovanje na organizovanom berzanskom tržištu. Tome je pre svega doprineo kukuruz, koji je bio najčešći predmet berzanskog trgovanja.

Tokom oktobra je prometovano ukupno 4.361 tona robe, što je 3,6 puta više u odnosu na prethodni mesec. Finansijska vrednost prometa je iznosila 72.163.930,00 tona, odnosno za 2,8 više nego u septembru.

Vremenski uslovi definitivno nisu išli na ruku domaćim ratarima. Česte padavine su prekidale žetvu kukuruza, pa je ponuda u vreme kada po običaju bude preobimna, ipak beležila zastoj. Istovremeno je potražnja bila nešto veća, što je dovelo do rasta cene ove žitarice u drugoj polovini meseca. Ponderisana cena iznosila 14,63 din/kg bez PDV-a (16,10 din/kg sa PDV-om), što je u odnosu na prethodni mesec pad za 9,36%.

Cena pšenice je i dalje veoma stabilna. Oktobar je mesec kukuruza, pa se o pšenici slabo govorilo. Realizovano trgovanje je bilo po ceni od 14,70 din (16,17 din/kg sa PDV-om), što je za svega 0,6% pad u odnosu na upoređujući podatak iz prethodnog meseca. Koliko će ovo tržište ostati stabilno definitivno se ne može prognozirati. Od roba iz soja kompleksa prometovana je sojina sačma sa 44% proteina. Cena jednog kilograma je iznosila 46,20 din (55,44 din sa PDV-om). Stočni ječam je prometovan po prosečnoj ceni od 14,92 din/kg bez PDV-a (16,41 din/kg sa PDV-om).

Foto: bigstock.com/simazoran


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Izvori

Produktna berza Novi Sad


Tagovi

Produktna berza Trgovanje Nedeljni izveštaj Mesečni izveštaj trgovanja Soja Kukuruz Pšenica Stočni ječam


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/