Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz žitarica
  • 15.03.2024. 18:00

Rast ukrajinskog izvoza žitarica bacio vrhunske dobavljače u drugi plan?

Uspeh Ukrajine ograničava tradicionalne izvoznike žitarica poput Sjedinjenih Američkih Država, uprkos povećanju njihovih zaliha u odnosu na prošlu godinu.

Foto: Depositphoto/valdisskurde
  • 293
  • 60
  • 0

Uprkos dvogodišnjem ratu sa Rusijom, Ukrajina je povećala izvoz žitarica u poslednjih nekoliko meseci više nego što je iko očekivao. Uključujući rusku pšenicu, stvoren je enorman višak crnomorskih isporuka žitarica u poslednje dve sezone, u poređenju sa onim što je prvobitno predviđeno.

Višak bi, kako javlja Reuters, lako mogao zameniti kompletne izvozne programe drugih vrhunskih dobavljača.

Rekordan obim u februaru

Ovaj ukrajinski uspeh, kako navode, ograničava tradicionalne izvoznike žitarica poput Sjedinjenih Američkih Država, uprkos povećanju njihovih zaliha u odnosu na prošlu godinu.

Peti mesec zaredom u ovoj sezoni, američko ministarstvo poljoprivrede je povećalo ukrajinski izvoz pšenice, a izvoz kukuruza je porastao drugi mesec zaredom.

Proizvode znatno više žitarica od sopstvenih potreba (Foto: Depositphotos/IgorStrukov)

Ukrajina uspešno vodi sopstveni crnomorski koridor za otpremu od avgusta prošle godine, nakon što je Rusija odustala od inicijative mesec ranije. Uprkos značajnom broju ruskih napada na ukrajinsku lučku infrastrukturu od tada, Kijev je prijavio rekordan februarski obim izvoza za svu robu.

Za razminiranje ukrajinskih polja John Deere donirao 800.000 dolara

Ova država proizvodi znatno više žitarica nego što su potrebe na domaćem terenu, tako da veliki deo izvozi, što je velika zarada za zemlju. U pet marketinških godina pre rata, u proseku je izvozila 79 odsto svog godišnjeg roda kukuruza i 67 odsto pšenice.

SAD gubi na tržištu

Udeli su bili daleko ispod normalnog u 2021./22., prvoj godini rata, a zatim su znatno porasli u 2022./23., dok su isporuke napredovale, a usevi bili mnogo manji. Procene USDA za kukuruz i pšenicu za ovu sezonu, sugerišu odnos izvoza i proizvodnje od 83 i 68 odsto.

Rusija bi trebalo da izveze rekordnih 56 odsto roda pšenice, u odnosu na petogodišnji prosek od 48 odsto. Smatra se da će SAD izvesti samo 39 odsto roda pšenice ove godine, u odnosu na prosek od 50 odsto, što se odražava na gubitak udela na svetskom tržištu.

TOP 10 svetskih proizvođača pšenice

Tokom poslednje dve marketinške godine, glavni izvoz žitarica iz Crnog mora će nadmašiti prvobitne procene za ukupnih 53 miliona tona (2.025 milijardi bušela). Ovih dana to iznosi više nego dvoipogodišnji izvoz pšenice iz Sjedinjenih Država, bivšeg najvećeg dobavljača.

Izvoz žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda znatno je vitalniji za ukrajinsku ekonomiju u odnosu na Rusiju, pa stoga Kijev hitno želi da zadrži kritične dubokomorske luke na mreži.


Tagovi

Rusija Ukrajina Izvoz žitarica Izvoz pšenice Tržište Izvoz kukuruza Američko ministarstvo poljoprivrede


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.