Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 06.10.2017. 15:00

Raste cena kukuruza!

Cena kukuruza na "Produktnoj berzi" je krajem ove sedmice iznosila 17,50 dinara bez PDV-a što ipak predstavlja značajan cenovni rast u poređenju s prethodnom nedeljom kada je cena bila 16,80 din/kg. Pored kukuruza neznatan rast cene beleži i pšenica, dok je cena soje bila stabilna.

Foto: United Soybean Board / Flickr
  • 2.709
  • 124
  • 0

Prva nedelja oktobra na novosadskoj "Produktnoj berzi" donela je neznatno pomeranje cena poljoprivrenih roba. Žetva soje i kukuruza je pri kraju, a kišni dani će verovatno usporiti završetak žetve. S obzirom na to da je većina površina požnjevena dobili smo jasniju sliku o prinosima ovogodišnjeg roda koji su uticali na cenu uljarica i žitarica.

Promet manji gotovo za četvrtinu

Ukupan ovonedeljni promet iznosio je 1.775 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 44,64 miliona dinara. U odnosu na prošlu nedelju količinski obim prometa manji je za 24,06%, dok je finansijska vrednost prometovane robe niža za 13,86%. Uz ovo treba dodati i da je vrednost berzanskog indeksa, na dan 5. oktobar 2017. godine iznosila 209,78 indeksnih poena.

Cena kukuruza 17,50 dinara bez PDV-a

Cena kukuruza nije značajno oscilirala u odnosu na upoređujući podatak iz prethodne nedelje. Cena kukuruza početkom nedelje se kretala od 16,80 dinara bez PDV-a, da bi poslednjeg dana u nedelji iznosila 17,50 dinara bez PDV-a što ipak predstavlja značajan cenovni rast. Ponderisana cena za ovu sedmicu je iznosila je 17,20 dinara po kilogramu bez PDV-a (18,92 din/kg sa PDV-om) što predstavlja cenovni rast od 1,18%.

Cena pšenice 18,20 din/kg bez PDV-a

Pšenica sa proteinom od 12,5% je trgovana na "Produktnoj berzi" po nešto višim cenama (18,30 din/kg bez PDV-a) u odnosu na cenu pšenice SRPS kvaliteta (17,50 do 18,00 din/kg bez PDV-a). Ponderisana cena za pšenice je iznosila 18,20 dinara po kilogramu bez PDV-a (19,82 din/kg sa PDV-om), što predstavlja cenovni rast od 0,41%.

Cena soje 50 din/kg

Cena soje je zabeležila blagi rast u odnosu na prethodnu nedelju. Ova uljarica tokom čitave nedelje se održavala na stabilnom cenovnom nivou bez značajnih oscilacija. Ponderisana cena zrna soje iznosila je 50 dinara po kilogramu bez PDV-a (55,00 din/kg sa PDV-om) što predstavlja cenovni rast od 1,83% u odnosu na prethodnu nedelju.

Na čikaškoj berzi poskupela soja

U Čikagu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je pojeftinila 3,16%, a kukuruz je pojeftinio 0,85%. Američka pšenica i dalje trpi zato što je nedovoljno konkurentna na međunarodnom tržištu. Izgledi boljih prinosa nego što su očekivani uticali su na cenu kukuruza. U Čikagu u odnosu na prethodnu nedelju, soja je poskupela 0,92%, a sojina sačma je poskupela 1,99%. Soja je rasla zbog zabrinutosti za kvalitet žetve zbog obimnih kiša.

Žitarice pojeftinile na berzama u Budimpešti i Parizu

U Budimpešti u odnosu na prethodnu nedelju kukuruz je pojeftinio 0,23%. U Parizu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je pojeftinila 0,30%, a kukuruz je pojeftinio 0,64%. Na kretanje cena na Evronekstu uticalo je slabljenje evra prema dolaru.

Foto: United Soybean Board / Flickr


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Pšenica Kukuruz Soja Novi Sad Srbija SAD Pariz Budimpešta Produktna berza Cene Prodex Čikago Žitarice Uljarice


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D