Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetska proizvodnja žitarica
  • 12.03.2015. 08:00

Raste udeo soje i ječma u stočnoj hrani

Pšenica i ječam nadmeću se za udeo u stočnoj hrani, a pad cena britanske soje znači i njenu veću upotrebu.

Foto: depositphotos.com,
  • 159
  • 4
  • 0

Usevi soje u Argentini ugroženi su u jednom delu prevelikom količinom padavina, a u drugom - sušom. Američki fjučersi beleže drastičan pad cena koji ruši rekorde, a izvoz američke pšenice niži je za 27%. Ječam zadobija veći udeo u stočnoj hrani naspram pšenice, kao i britanska soja naspram uljane repice. Uzrok su cene, no predviđa se da će pšenica svoj udeo u proizvodnji stočne hrane vratiti, dok će udeo britanske soje i dalje rasti.

Argentinska soja u riziku

Severno-argentinske regije pogođene su jakom kišom tokom prošle nedelje, što je rezultiralo poplavljivanjem polja zasejanih sojom. Velika količina vode natopila je tlo koje je i prethodno bilo vlažno nakon kiša u februaru, a to je uticalo na povećanje mogućnost za razvoj bolesti na soji. Nivo štete će kroz nekoliko sledećih meseci postati jasniji, iako Buenos Aires Greins Iksčejndž najavljuje lošiju žetvu u 2015., s obzirom na prognoze od 57 Mt.

U poređenju, južno područje Pampas, pogođeno je sušnim uslovima. Tamo bi nedostatak vlage u zemljištu mogao uticati na sniženi urod soje, a posebno se to odnosi na jugoistok i Buenos Aires. No, tokom nedelje je za jug Argentine prognozirana kiša, što bi moglo pozitivno uticati na useve.

Rekordno niski američki fjučersi

Cena američkih fjučersa pada od prošlog ponedeljka, a nedeljni pad bio je najveći još od septembra. Velika ponuda i potražnja te jači dolar, povećavaju pritisak na cene. Američka pšenica pokušava ostati konkurentna naspram evropskog izvoza. Ove je godine američki izvoz pšenice zabeležio pad od 27%, a možemo videti i dalje smanjenje ugovorne cene jer se američka pšenica mora uskladiti kako bi ponovo zadobila konkurentnost. Britanski fjučersi slede američke pa su globalno cene niže ove nedelje, iako je udar smanjen kretanjima valuta.

Ječam krade mesto pšenici

Dosada je ove sezone (između jula i januara 2015.), količina pšenice u proizvodnji stočne hrane bila 2% veća nego u 2013./14., kada je iznosila 1.77 Mt. U poređenju, upotreba ječma, zobi i kukuruza pala je za 3, 6 i 11%. No, sada pšenica gubi svoj udeo u stočnoj hrani, i to zahvaljujući ječmu. Pšenica je u januaru imala udeo od 68.2% ukupnih žitarica (pšenica, ječam, kukuruz i zob) korišćenih u sastavu stočne hrane, u poređenju sa 68.9% u decembru. Procenat ječma je porastao sa 22.1% na 23.3%.

Ključan je faktor u raspodeli udela žitarica u stočnoj hrani - cena. Popust na stočni ječam u poređenju sa pšenicom se sada počinje smanjivati pa je i njegova konkurentnost u znatnom padu. Tako se očekuje povratak većeg udela pšenice u stočnoj hrani već u februaru, što će se uskoro znati i prema statističkim podacima.

Veća upotreba britanske soje u stočnoj hrani

U skladu s trendovima ove sezone, upotreba soje u proizvodnji britanske stočne hrane je takođe, za 4%, veća u januaru 2015., u poređenju sa prošlom godinom. U sezoni do kraja januara, 612 Kt soje korišćeno je u proizvodnji stočne hrane, 3% više nego u istom periodu 2013./14., dok je udeo uljane repice pao za 6% za januar i period juni-januar.

Cene britanske soje bile su niže za 10 £/t u januaru u suporedbi s decembrom, dok su one uljane repice narasle za 8 £/t. Prosečne cene u februaru su pale, no veći pad u cena soje ukazuje na to da će se trend proporcionalno veće upotrebe soje nastaviti.

Foto: depositphotos.com, @gilmanshin


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Pšenica Uljana repica Ječam Soja Stočna hrana Kiša Cene Poplave SAD Argentina Britanska soja Sušni uveti Sniženi urod Američki izvoz


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."