Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 22.04.2016. 18:00

Rastu cene kukuruza i pšenice

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu realizovan je ukupni promet na nedeljnom nivou od 1.075 tona, što je za 30,30 više u odnosu na prethodnu nedelju, a to je efektuiralo vrednosnim prometom od 19.986.500 dinara, što je rast od 25,72 u odnosu na upoređujući podatak iz prethodne nedelje.

  • 640
  • 25
  • 0

Za razliku od prethodne nedelje, kada se celokupno trgovanje odvijalo samo u prva dva dana u nedelji, u proteklom nedeljnom periodu celokupno trgovanje se odigralo u poslednja dva radna dana.

Prva polovina nedelje, protekla je u pravom licitiranju pre svega oko cene kukuruza, pa potom i ostalih roba. Kada se prvi kupoprodajni ugovor realizovao, to je bio signal da se tržište "otvori", pa je tako realizovan ukupni promet na nedeljnom nivou od 1.075 tona, ili za 30,30% više u odnosu na prethodnu nedelju, a što je efektuiralo vrednosnim prometom od 19.986.500 dinara, što je rast od 25,72% u odnosu na upoređujući podatak iz prethodne nedelje.

Cena kukuruza na ovosezonskom maksimumu

Cena kukuruza je protekle nedelje dostigla svoj ovosezonski maksimum. Kada je malo ko očekivao, cena kukuruza je počela naglo da raste. Ključni, fundamentalni tržišni faktori svakako ne mogu značajnije da se promene u tako kratkom vremenskom periodu, pa ovaj veliki cenovni skok treba pre svega potražiti u povećanoj izvoznoj tražnji i to pre svega kod onih izvoznika koji užurbano popunjavaju barže kako bi izbegli vanredne troškove zbog neblagovremene isporuke robe. Kako drugačije objasniti cenovni rast ove robe od 5,28% u roku od samo nedelju dana. Realizovana prosečna cena trgovanja iznosi 18,59 din/kg (16,90 bez PDV), a cena od 17,00 din/kg koja je realizovana na samom kraju nedelje, je apsolutni cenovni pik ove robe od početka ekonomske godine, odnosno od oktobra prošle godine.

Na tržištu pšenice nije zaključen nijedan ugovor

Na tržištu pšenice je mnogo mirnije. Međutim, činjenica da preko berze nije zaključen ni jedan ugovor u nedelji za nama, ne znači da se na ovom tržištu ne dešava ništa. Naprotiv, sve ponude, ali i kotirani nalozi kupovine, takođe ukazuju na rast cene ove robe i to u vrlo približnoj korelaciji sa rastom cene kukuruza. Statistički posmatrano, nalazimo se u periodu kada je cena kukuruza veća od cene pšenice, ali sve su indicije da će posle prvog zaključenog kupoprodajnog ugovora cena pšenice u najmanju ruku dostići cenu kukuruza.

Porasla i vrednost Prodex-a

Kao i prethodne nedelje na Produktnoj berzi, trgovalo se samo na tržištu kukuruza. Isključivi razlog povećanog obima prometa na ovom tržišnom segmentu je značajniji rast cene kukuruza. Izražen rast cene kukuruza za nedelju dana, od 0,80 din/kg, u vremenskom intervalu petak prošle - petak ove nedelje, direktno je pruzrokovao da aktuelna vrednost Prodex-a, od 204,47 indeksnih poena, bude za 2,66 indeksnih poena viša nego prošlog petka. Ujedno današnja indeksna vrednost ovog pokazatelja predstavlja rekordnu vrednost za 2016.godinu, što je uslovljeno rekordnom aktuelnom cenom kukuruza prošlogodišnjeg roda.

Rasle cene i na svetskim berzama

Na tržištu žitarica je u protekloj nedelji bilo svežih vesti. Međutim, cene sa obe strane Atlantika su beležile nagli rast. Fudamentalni fakrtori su ostali nepromenjeni za tekuću sezonu, kao i za narednu, ali se trenutno nisu uzimali u obzir kod trgovaca. Finansijski fondovi su bili ti koji su pre svega kupovali velike količine i stvarali pritisak na strani tražnje. Na samom kraju nedelje su psihološki i tehnički faktori, uz uzimanje profita, uticali na pad cene. U odnosu na kraj prošle nedelje cena pšenice u Čikagu je veća za 7,83%, a kukuruza za 2,78%.

Kao i na tržištu žitarica, robe iz soja kompleksa su takođe zabeležile rast. Skok cena je posledica pada dolara i zabrinutosti oko poplava u Argentini i suše u nekim delovima Brazila, što bi moglo da umanji proizvodnju. Soja sa majskom isporukom je skuplja za 7,45%, a sojina sačma za čak 12,10%.

Kao i na tržištu žitarica, robe iz soja kompleksa su takođe zabeležile rast. Skok cena je posledica pada dolara i zabrinutosti oko poplava u Argentini i suše u nekim delovima Brazila, što bi moglo da umanji proizvodnju. Soja sa majskom isporukom je skuplja za 7,45%, a sojina sačma za čak 12,10%.

Foto:pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Produktna berza Tržište žitarica Novi Sad Cena kukuruza Cena pšenice Soja Svetske berze Prodex


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.