Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 07.07.2017. 15:00

Rastu cene pšenice i kukuruza!

Prva nedelja jula donela je rast cena na domaćem tržištu poljoprivrednih proizvoda. Cena pšenice konstantno raste, dok je kukuruz, nakon stabilnog perioda, ponovo počeo da beleži cenovni rast.

Foto: budabar / Bigstock
  • 3.273
  • 201
  • 0

Prva nedelja jula donela je rast cena na domaćem tržištu poljoprivrednih proizvoda. Cena pšenice konstantno raste, dok kukuruz, nakon stabilnog perioda, ponovo beleži cenovni rast. Na Produktnoj berzi ove sedmice ukupno je prometovano 2.012 tona robe, vrednosti 37.522.017 dinara. To je u odnosu na prošlu nedelju količinski rast od 2,67%, ali istovremeno i finansijski pad za oko 15%.

Cena pšenice 17,50 dinara bez PDV-a

Vreme žetve, odnosno procene prinosa, zaliha i psihološki momenat, uticali su na rast cene pšenice. Na početku žetve hlebno zrno je prometovano po ceni 16 dinara bez PDV-a, da bi poslednje registrovano trgovanje ove nedelje bilo na cenovnom nivou od 17,50 dinara. Prosečna ovonedeljna cena iznosi 16,88 dinara (18,53 din/kg sa PDV-om). To je za 2,57% viša cena u odnosu na prošlu sedmicu.

Cena kukuruza 17,20 dinara bez PDV-a

Kukuruz takođe beleži cenovni rast. U odnosu na prethodnu nedelju, ponderisana cena je viša za 4,38%. Kilogram je koštao 16,70 dinara (18,37 din sa PDV-om). Međutim, na kraju sedmice registrovana je cena od 17,20 dinara bez PDV-a (18,92 sa PDV-om) sa klauzulom gratis lagera do kraja jula. Taj podatak, takođe, pokazuje da je cenovni rast još izraženiji.

Stočni ječam 15 dinara, raž 17 dinara bez PDV-a

Ponderisana cena stočnog ječma je viša za 2,59%, a svi ugovori su realizovani po jedinstvenoj ceni od 15 dinara (16,50 sa PDV-om). Merkantilna raž roda 2017, prometovana je po ceni od 17 dinara (18,70 din/kg sa PDV-om). Kilogram stočnog brašna je koštao 9,50 dinara bez PDV-a (11,40 dinara sa PDV-om).

I PRODEX beleži rast

Rast berzanskih roba je uticao na rast berzanskog indeksa PRODEX, čija je vrednost u četvrtak, 6. jula, iznosila 202,77 poena. To je za 5,15 indeksnih poena više u odnosu na prošlu nedelju.

Situacija na čikaškoj berzi

U Čikagu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je poskupela 8,08%, a kukuruz je poskupeo 5,73%. Suvo i toplo vreme u delovima Sjedinjenih Američkih Država gde se gaji pšenica, dovelo je do pogoršanja stanja useva jare pšenice. To je dovelo do rasta cene pšenice, što je uticalo i na rast ostalih cena.

Foto: budabar / Bigstock


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Raž

Raž

Sinonim: - | Engleski naziv: Rye | Latinski naziv: Secale cereale L.

Raž raste u severnim krajevima gde druge žitarice slabo uspevaju ili se uopšte ne mogu odgajiti. U našim uslovima u proizvodnji su ozimi kultivari jer su prinosniji. Sadrži... Više [+]

Tagovi

Produktna berza Cene Žitarice Pšenica Kukuruz Raž Brašno Tržište Čikago PRODEX


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/