Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suncokret
  • 26.03.2024. 16:00

Ratari na sastanku u Ministarstvu: Naći ćemo način da cena suncokreta "ode"

Nakon što obave setvu, proizvođači suncokreta će opet tražiti sastanak sa nadležnima iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Lidija Pribelja
  • 6.228
  • 308
  • 0

Pred setvu suncokreta koja ih uskoro očekuje, predstavnici sedam poljoprivrednih udruženja sastali su se juče (25.3.) sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković i predstavnicima najvećih uljara. Tema je bila cena sunckoreta, a proizvođači najavljuju da će se boriti za višu vrednost sirovine u odnosu na prošlogodišnju.

"Birali smo namerno ovaj momenat za sastanak, jer je došlo do skoka cene sirovog ulja, što direktno utiče na cenu suncokretovog zrna. Ta cena je sada došla na 860, 880 evra po toni, a Evropska unija je uvela dodatne carine na uvoz ruskog zrna",  kaže predsednik požarevačkog Udruženja poljoprivrednika "Stig" Nedeljko Savić.

Terminska cena 45,3 dinara/kg 

Ratare sada čeka veliki posao, a to je setva. Savić kaže da on planira ove godine da zaseje suncokret na površini od 70 hektara.

"Svi smo na ovom sastanku čuli ugovaranje terminske cene za rod 2024., a to je cena od 45,3 dinara po kilogramu sa PDV-om. Za sada ni uljare ne mogu da izađu sa nekim konkretnim ponudama".

Kako podseća, prošlogodišnja cena suncokreta bila je veoma niska, 40 dinara/kg sa PDV- om, dok je 2022. godine bila 73 dinara/kg sa PDV-om.

"Sama prošla godina je bila loša za suncokret. Bilo je puno oluja, što je uslovilo veliki gubitak u prinosu. Ne znamo šta će biti ove godine i ne možemo konkretnije da kažemo ljudima šta da očekuju. Možda da se okrenu nekim drugim kulturama, pre svega soji, ona ima dobar trend", navodi Savić, dodajući da će Braničevski okrug, južni, srednji i severni Banat i ove godine imati najviše zasada pod suncokretom. Samo u srednjem Banatu značajne su površine u ukupnoj proizvodnji suncokreta, seje se na čak 50.000 hektara.

Žetva suncokreta se privodi kraju: Prinosi od 300 kg do 3,5 tone po hektaru

Nakon što obave setvu, proizvođači suncokreta će opet tražiti sastanak sa nadležnima iz Ministarstva poljoprivrede. 

"Videćemo dalje šta će se dešavati, ali nećemo dopustiti da to dođe do kraja, pa da onda pričamo o ceni. Ako se ništa ne desi, mi ćemo naći neki način da cena suncokreta ode gore", izričit je Savić.


Tagovi

Cena suncokreta Nedeljko Savić STIG Ministarstvo poljoprivrede Uljare Rod suncokreta


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".