Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 15.02.2018. 14:15

Ratari sve manje seju šećernu repu

Očekuje se da će, zbog jeftinog šećera, repa biti posejana na 50.000 hektara i to najviše u Bačkoj, Sremu i u Banatu.

  • 658
  • 69
  • 0

Uskoro se očekuje setva šećerne repe. Poljoprivrednici koji uzgajaju ovu kulturu, ugovorili su uslove sa šećeranama. Očekuje se da će, zbog jeftinog šećera, repa biti posejana na 50.000 hektara i to najviše u Bačkoj, Sremu i u Banatu.

"Šećer košta skoro kao kilogram hleba, a u trgovinama se kilogram može kupiti i za 60 dinara, što je neodrživo jeftino, pa preostaje da vidimo kako će se fabrike i proizvođači dogovoriti i naći računicu da im bude isplativo", kaže za Dnevnik direktorice Poslovne zajednice Industrijsko bilje Olga Čurović.

Kilogram repe - 36 evrocenti

Žika Jovanov, proizvođač iz Bavaništa, kaže da je sa šećeranom u Kovačici u novembru sklopio ugovor, prema kom će od šećerane dobiti za kilogram repe isto novca koliko i lane - 36 evrocenti u dinarima. 

"Zemlju sam još jesenas pripremio za setvu, pa mi preostaje da čekam da dnevna temepratura bude iznad pet stepeni, da se površinski sloj zemlje osuši i da dobijem seme od šećerane jer je i to deo ugovora. Pod repom ću imati 20 lanaca ili oko 12 hektara, dok sam ranije sejao i na 25 hektara", navodi Jovanov.

Prošle godine je pod repom bilo 62.000 hektara, a prinos po hektaru je bio blizu 50 tona. Prosečna digestija je bila 16,5 odsto, a nečistoća oko 15 odsto. Ukupno je dobijeno 471.700 tona šećera.

Poljoprivrednici gube strpljenje

Dodaje da poljoprivrednici gube strpljenje i manje seju repu, jer je to zahtvena biljka, koju zovu kraljicom agrotehnike i potrošnje repromaterijala. Razlog je i taj što šećerane sada odvoze repu, a to su nekada radili ratari. 

"Nekada smo, čim odvezemo repu, dobili podatke o količini i digestiji, a sada te informacije dobijemo za nekoliko dana, što kod poljoprivrednika stvara nepoverenje o tome koliko su podaci precizni", ističe Jovanov.

Foto: Đorđe Simović


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Više [+]

Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Šećerna repa Setva repe Šećer Olga Čurović Žika Jovanov Šečerane Cena šećerne repe


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!