Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ratarenje u Banatu
  • 23.11.2016. 18:00

Ratarska proizvodnja u Srpskom Itebeju

Opredeljenje poljoprivrednika Željka Miloševića je ratarstvo. U ovoj proizvodnji zastupljeno je tropolje, suncokret, kukuruz i pšenica.

  • 265
  • 11
  • 0

Iako poljoprivredne poslove poznaje od malih nogu Željko Milošević iz Srpskog Itebeja akivno je počeo da bavi ratarskom proizvodnom 2008. godine.

Smatra da kakva god da bude godina, ratarstvo njegovu porodicu neće ostaviti na cedelu. Zato se i ne kaje što se vratio zemlji i posvetio ratarstvu.

Pšenica, kukuruz, suncokret

U ratarskoj proizvodnji zastupljeno je tropolje. Seju se pšenica, kukuruz, suncokret. Željko kaže da je proizvodio i soju, a jedno vreme i šećernu repu. Od proizvodnje repe je odustao zbog odnosa sa ugovorivačima proizvodnje. U proizvodnji se trudi da primeni punu agrotehniku, a koliko uspeva u tome često zavisi od finansija. Takođe, u njegovoj ratarskoj proizvodnji obavezna je analiza zemljišta. Svestan da bez znanja nema napretka Željko je redovan pratilac škola poljoprivrede, koje u ovom delu Banata za ratare organizuje zadruga "Mrkšićevi salaši".

Što se tiče primene đubriva, Željko koristi veštačka, jer više nema stoke pa ni stajnjaka. U zaštiti bilja u proizvodnoj godini za nama nije bilo većih problema. Uglavnom, kako navodi Željko na suncokretu je bila pojava oboljenja, a pšenicu je tretirao u dva navrata fungicidima i dva puta insekticidima.

Znanje se ogleda kroz prinos

Svaki izvor znanja je dragocen, a prema njegovim rečima znanje se kroz prinos najbolje ogleda. Iza svakog uspešnog ratara stoji uspešna zadruga, ili bi tako bar trebalo da bude. U slučaju uspešne ratarske prozvodnje Željka Miloševića stoji zadruga "Mrkšićevi salaši" koja ovom poljoprivredniku pomaže u nabavci repromaterijala. Ovaj ratar smatra i da se u radu mora osloniti isključivo na sebe, ako izuzme pomoć zadruge s kojom ima saradnju, jer od države, pomoć ratarima je jako malo. Kao ključan faktor u proizvodnji Željko navodu mehaniazciju.

"Mehanizacija je jako veliki faktor u ratarstvu. Bez dobre mehanizacije nema dobrih prinosa, a dobra mehanizacija je danas na ceni. Da bi se došlo do jednog srednjeg traktora treba dosta para, a sa ovim cenama to je jako teško izvodljivo," objašnjava Željko Milošević.

Kakve prinose u ratarskoj proizvodni u ovoj godini je postigao Željko Milošević kao i šta planira u budućnosti pogledajte u video prilogu.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Tagovi

Ratarska proizvodnja Srpski Itebej Željko Milošević Tropolje Kukuruz Pšenica Suncokret


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)