Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvalitet pšenice
  • 15.07.2018. 12:15

Razvrstavanje pšenice dobija na zamahu

Ovogodišnja pšenica koja ima proteine preko 12, gluten preko 24, hektolitar 76-77 ne mora da brine za kupca. Na žalost, takve pšenice nema puno. Tržišna kretanja nameću potrebu razvrstavanja pšenice.

Foto: Đorđe Simović
  • 4.681
  • 272
  • 0

Firma Vožd doo iz Sombora već četvrt veka bavi se proizvodnjom, otkupom i lagerovanjem žitarica i uljarica. Otkupna mesta imaju u Somboru, Bačkom Monoštoru, Staparu, Stanišiću i Gakovu. Da je ova godina bilja jedna od najnepovoljnijih za pšenicu, govori direktor Mladen Đurišić.

"Pšenica nije dobila vodu na proleće kada je trebalo. S tim u vezi, žetva je počela 20 dana nego što je to uobičajeno. Nalivanje je bilo loše. I kada je trebalo da dobije kišu - nije je dobila. A u žetvi je dobila i previše kiše. To je uslovilo najlošiji kvalitet pšenice u poslednjih desetak godina. Pao je i prinos i protein i hektolitar, dakle svi paramteri kvaliteta. Na prijemu smo stvarno imali pšenice različitog kvaliteta. Imali smo i one sa hektolitrom ispod 70, ali i sa 72, 73, 74. Vrlo retko smo imali sa 76 i 77".

Od sledeće godine razdvajaju svu pšenicu

Đurišić kaže da su od ove godine pšenicu počeli da razdvajaju po kvalitetu, a da će od sledeće godine sva pšenica biti razdvojena po kvalitetnim grupama. Konstatuje da će morati da investiraju u objekte na kojima će razdvajati pšenicu po kvalitetnim grupama, što nije lako ni jeftino, ali da savremeni trebdovi na tržištu to zahtevaju. Uz aparaturu koja staje najmanje 20.000 evra potrebno je obezbediti bar 3-4 usipna koša. A činjenica je da je vremena malo, pošto sve treba da se otkupi i razvrsta za nedelju dana.

"Mi kao društvo nismo dorasli razvrstavanju pšenice. Ni poljoprivrednici, ni otkupljivači. Da bi došlo do razvrstavanja, mi moramo da poboljšamo setvenu strukturu. Ako sejemo stočnu pšenicu, ne možemo puno očekivati od razvrstavanja. U proteklim godinama bili su jednako nagrađivani i oni koji gaje kvalitetnu i oni koji gaje stočnu pšenicu. Poljoprivrednici su zato sejali one sorte koje imaju najveći potencijal za prinos. Ali već se ove stvari odvijaju u pozitivnom smeru. Očekujem da razvrstavanje dobije na zamahu iduće godine", kaže Mladen Đurišić.

Za pšenicu smanjenog kvaliteta 16 dinara

Sagovornik kaže da gotovo nikog ne odbijaju, a za pšenicu smanjenog kvaliteta do 1. avgusta plaćaju 16 dinara po kilogramu. Potom će na cenu uticati stanje na tržištu. Đurišić kaže da su svoju kvalitetnu pšenicu, nekih 2.000 tona, prodali po znatno većoj ceni, ali na žalost, ove godine je ima znatno manje. Da bi bila kvalitetna mora da ima proteine preko 12, gluten preko 24, hektolitar 76-77.

Kvota za Direkciju skoro ispunjena

Inače, do petka je za potrebe Direkcije za republičke robne rezerve aplicirano za 22.000 tona pšenice. Da podsetimo, kvota je 28.144 tona pšenice po ponuđenoj ceni od 18 din/kg. 

Direkcija za robne rezerve kupuje pšenicu!

Bilo kako bilo, trgovci se za pšenicom ovogodišnjeg roda neće otimati, a mlinari će kupovati limitirane količine za svoje potreba, ali ako zrno ima dovoljno proteina i glutena.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Mladen Đurišić Vožd Sombor Pšenica Razvrstavanje pšenice Cena pšenice Kvalitet pšenice


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)