Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 22.05.2018. 16:15

Rekordan izvozni tempo bugarske pšenice

Bugarska će tokom ove sezone po svemu sudeći izvesti više pšenice nego lane, zahvaljujući rekordnom izvoznom tempu hlebnog zrna. Tamošnji ratari su ove sezone posejali manje suncokreta nego lane, a tu uljaricu je uglavnom smenila pšenica. Uz to treba pomenuti da je ruski izvoz soje i dalje na visokom nivou, a proizvodnja repičinog ulja u Ukrajini gotovo za četvrinu veća od prošlogodišnje.

Foto: Flickr / ThoroughlyReviewed
  • 1.900
  • 105
  • 0

Bugarski izvoz pšenice ove sezone napreduje rekordnim tempom, a razlog za to je povećanje proizvodnje hlebnog zrna tokom 2017. godine. Prema podacima tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede, Bugarska je od početka sezone 2017/18 do maja ove godine izvezla 2% više pšenice nego tokom cele prošle sezone. Prema prognozama analitičara UkrAgroConsulta, Bugarska bi ove sezone mogla da dostigne rekordni izvoz te žitarice. S druge strane, površine pod ozimim ječmom su u Bugarskoj smanjene za 11%, a umesto ječma je posejana ozima pšenica. 

Rast izvoza bugarskog suncokreta gotovo 60%

Bugarska proizvodnja suncokreta prati trend rasta od pre tri sezone. Osim rasprostranjenog zasejanog područja, u ovom vremenskom periodu došlo je do povećanja prinosa. Prema preliminarnim rezultatima sezone 2017/18, dva kombinovana faktora dovela su proizvodnju suncokreta na rekordni nivo. Bugarski izvoz suncokreta u septembru i januaru pokazao je ozbiljan rast od preko 58% u odnosu na prethodnu sezonu. Taj skok izvoza je ostvaren zbog snažne tražnje evropskih uvoznika, koji već ove godine uzimaju 82% od ukupno izvezene količine suncokreta iz Bugarske.

Bugarska: Posejano manje suncokreta nego lane

Analitičari UkrAgroConsult-a procenjuju da će ukupan izvoz suncokreta iznositi oko 40% od ukupno posejanih površina. Dakle, većina suncokreta će se prerađivati unutar zemlje, što je tipično za Bugarsku, još od sezone 2014/15. Uzimajući u obzir trenutnu situaciju, UkrAgroConsult predviđa da se površine pod suncokretom neznatno smanjuju. S druge strane, prema podacima bugarskog Ministarstva poljoprivrede, setva suncokreta je do početka maja 2018. godine, za 20,5% bila slabija od lanjske. Poljoprivrednici su do sada suncokret posejali na 595,8 terahektara, a smanjenje useva će smanjiti i domaću preradu i izvoz. 

Rusija proizvela preko 425 hiljada tona sojinog ulja

Rusija je tokom prvih sedam meseci sezone 2017/18 proizvela rekordnih 426,6 hiljada tona sojinog ulja, što je za 15% više u odnosu na celu prošlu sezonu. Međutim, ruske uljare su u martu ove godine usporile preradu ulja od soje za 9,5% u odnosu na februar 2018. godine proizvevši 56 hiljada tona ulja. Ipak, to je uprkos svemu za 27% više u poređenju sa martom 2017., kada proizvedeno 44,1 hiljada tona sojinog ulja.

Ruski izvoz soje i dalje na visokom nivou

Uprkos rastu prerade soje, izvoz te uljarice na strana tržišta u sezoni 2017/18 ostao je na izuzetno visokom nivou. Naime, Rusija je od početka ove sezone izvezla 465,3 hiljada tona soje što je za 26% više nego u čitavoj prošloj sezoni. Treba pomenuti i to da je ruska izvozna trgovina sojom fokusirana na ključne uvoznike, a pre svih na Kinu, čiji je udeo u ukupnom izvozu porastao je na 96%, dok je Iran uvezao preostalih 4% ruske soje namenjene plasmanu na strana tržišta.

Rast proizvodnje repičinog ulja u Ukrajini

Proizvodnja ulja od uljane repice je tokom marta pala na 0,229 hiljada tona, što je za 71% manje u odnosu na februar 2018. godine i 84% manje u odnosu na mart 2017. godine kada je proizvedeno 1,4 hiljada tona. Međutim, kada je reč o proizvodnji repičinog ulja, treba napomenuti da je u prvih devet meseci ove tržišne sezone zabeležen rast od 23% u odnosu na lane. Dakle, ukrajinske uljare su proizvele su 81,2 hiljada tona ulja od uljane repice u periodu jul-mart 2017/18 u odnosu na 65,8 hiljada koliko je proizvedeno u istom periodu prošle sezone. Sa druge strane, proizvodnja rafinisanog ulja je dramatično opala u narednih pet meseci sezone, na najviše hiljadu tona mesečno, ali je i pored toga veća nego u celoj sezoni 2016/17 (66,7 hiljada tona).


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Tržište Soja Uljana repica Rusija Ukrajina Bugarska Kina Iran


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer