Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Duvan
  • 30.12.2019. 16:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Sremska Mitrovica

Rekordna proizvodnja duvana u porodici Serdar

Dvadesetšestogodišnji Vladimir Serdar iz Kuzmina jedan je od proizvođača sa najvećim prinosima koji je na kraju ove sezone imao - 2.560 kilograma suvog lista po hektaru.

Foto: Depositphotos/branex
  • 213
  • 17
  • 0

Ove godine po hektaru je isporučeno više od dve tone suvog lista, a Vladimir Serdar jedan je od proizvođača sa najvećim prinosima koji je na kraju ove sezone imao 2.560 kilograma suvog lista po hektaru.

Ljubav prema proizvodnji duvana rodila se u detinjstvu

Iako studira na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, Vladimir uvek pronađe vremena za poljoprivredu jer se ta ljubav, kako kaže, rodila još u detinjstvu. Pre skoro 19 godina njegova porodica počela je da proizvodi ovu vrstu duvana, više od deset godina svoje prinose prodaju fabrici JTI u Senti.

Duvan proizvode na površini od 12 hektara koja je cela pod navodnjavanjem. Vladimir je prisutan u svim delovima proizvodnje a, kako kaže, najviše u berbi.

“Takođe, radim na stolu za pakovanje zelenog duvana u ramove, što je veoma odgovoran posao. Ukoliko se duvan složi kako treba, proces sušenja je lakši i izbegavaju se nepotrebne anomalije. Veliku pažnju posvećujemo sortiranju, klasiranju i pakovanju duvana nakon procesa sušenja," objašnjava on.

Dodaje da imaju sve što im je potrebno za proizvodnju, odnosno obradu zemljišta i negu useva. U ovom poslu, objašnjava, koriste dva traktora, prikolice za berbu duvana, sadilicu, četiri sušare sa 60 ramova. Navodi da bi od sledeće godine u njihovoj opremi trebalo da se nađe još jedna sušara kako bi uspeli da povećaju sušni kapacitet i završe berbu već u prvoj nedelji oktobra.

"Iz dosadašnjeg iskustva, uverili smo se da na taj način, ostvarujemo najbolji kvaliltet i cenu, što obezbeđuje veći prihod za nas, a i kvalitetniji duvan za fabriku JTI u Senti, tako da je interes obostran. Naša dugogodišnja saradnja sa proizvodnom službom fabrike JTI pomogla nam je da prinos i kvalitet idu uzlaznom putanjom. Od njih dobijamo savete kako da primenimo pojedine agrotehničke mere i koje sorte da sadimo, pa je to doprinelo da su nam ove sezone prinosi i kvalitet duvana među najboljima u ovom delu Srema," ukazuje on.

Berba duvana u Sremu kasni dve nedelje

JTI: Strateško opredeljenje da podržimo razvoj ove grane u Srbiji

Menadžer za proizvodnju duvana u u fabrici JTI u Senti Željko Ananić ocenjuje da su klimatski uslovi za ovu proizvodnu godinu bili dobri, ističući da je tome doprineo odgovarajući raspored padavina u periodu nakon rasađivanja duvana.

“U narednom periodu, kompanija će se fokusirati na proširenje površina pod zalivnim sistemima uz pravilnu primenu navodnjavanja, kao i na proširenje sušnih kapaciteta kod proizvođača koji ostvaruju prinose preko 2.200 kilograma lista po hektaru”, poručuje Ananić.

On dodaje da ova kompanija trenutno radi na selekciji proizvođača za sledeću godinu ističući da se svaki proizvođač posebno analizira, a da taj proces podrazumeva analizu kvaliteta i prinosa u godinama do sada, piše Dnevnik.


Povezana biljna vrsta

Duvan

Duvan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duvan se dobro prilagođava klimi i zemljištu, ali se prema uslovima gajenja menjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duvan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i... Više [+]

Tagovi

Duvan Vladimir Serdar Željko Ananić


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃