Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 15.11.2021. 18:00

Rekordne cene uljane repice u svetu - tona skuplja od 700 evra?

Cene uljane repice su na svim svetskim berzama iz nedelje u nedelje sve veće. Previđa se rast zasejanih površina, ali zbog rastućih cena repromaterijala nešto niži prinosi.

Foto: Depositphotos/masterwilu
  • 285
  • 67
  • 0

Nikada do sada nisu zabeležene ovako visoke cene uljane repice ni na evropskom ni na međunarodnom nivou, piše agrarheute. Na primer, u kanadskim izvoznim lukama prošle nedelje, i to uprkos žetvi koja je u toku, koštala je 880 američkih dolara po toni (oko 768 evra). To je čak 510 USD više nego lani.

Ukrajinski izvoznici trenutno naplaćuju 785 USD/t, što je 325 dolara više nego prošle godine. U Australiji tona košta 758 dolara, što je povećanje od 344 USD u odnosu na prethodnu godinu.

Na pariškoj berzi cene su dostigle rekord od 704 evra po toni. U samo četiri nedelje porasle su za 55 evra. I u Kanadi su nastavile da rastu, a prošlog četvrtka na terminskom tržištu u Vinipegu tona ove uljarice kotirana je po 1.029 kanadskih dolara (oko 717 €).

Na nemačkoj veletržnici i izvoznoj luci u Hamburgu prošle nedelje tona je koštala 711 evra. Na veletržnici u Manheimu 714, a Miteland-u 710 EUR.

U najvažnijem francuskom trgovačkom centru u Rouenu u četvrtak su zabežene cene od 701 evra po toni, a u tamošnjim utovarnim lukama na Mozelu su bile 704 evra.

Rast površina, ali slabi prinosi?

Analitičari "Strategy Grainsa" očekuju da će poljoprivrednici u Evropskoj uniji i Kanadi povećati površine pod ovom kulturom za sedam odsto zbog njene visoke cene na tržištu i pada zaliha na rekordno niske razine. Ova konsultantska kuća za žetvu 2022. predviđa povećanje površine u EU sa 5,23 miliona hektara na 5,60 miliona.

Nakon oštrog pada poslednjih godina i drugi analitičari očekuju oporavak evropskog uzgoja. Osim toga, repica je imala korist od povoljnih vremenskih uslova prilikom setve. Ali, jugoistočne zemlje EU ipak su imale poteškoća zbog suše.

Za Nemačku je predviđeno povećanje površina od šest odsto na 1,06 mil. ha, dok se u Francuskoj očekuje znatno jača ekspanzija uzgoja od 17 odsto na 1,15 miliona ha.

Za tekuću sezonu 21/22. ponuda na tržištu nastaviće da se smanjuje, jer će nešto veća žetva biti nadoknađena znatno manjim uvozom i snažnom potražnjom zbog visokih marži prerađivačke industrije, saopštio je "Strategy Grains".

Zalihe u EU bi mogle da dosegnu rekordno nizak nivo od 0,9 miliona tona na kraju sezone. Zbog toga se očekuje da će cene ostati visoke tokom cele sezone.

S obzirom na rastuće cene repromaterijala, pogotovo đubriva, troškovi proizvodnje bi mogli da ostanu visoki, zbog čega bi mogli da se smanjuju prinosi.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Cene Uljana repica Prognoze Tržište Berza Zalihe


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer