• Setva 2018
  • 01.05.2018. 08:15

Rekordne površine pod suncokretom, kukuruza sve manje

"Ove godine ćemo imati pod suncokretom između 240.000 i 250.000 hektara, što je svojevrstan rekord, do sada nezabeležen", kaže Vukosav Saković, direktor Žita Srbije.

Foto: Pixabay / albersHeinemann
  • 1.723
  • 137
  • 0

Ratari su imali idealne vremenske uslove za setvu - toplu klimu i vlažnu zemlju u dubljim slojevima oranica, a nije bilo padavina.  Međutim, sada ih brinu visoke dnevne temerature i suvi površinski slojevi zemlje, pa je kiša poželjna, kako bi ubrzala nicanje semena. Upravo zbog suše, ratari su se više okrenuli drugim poljoprivrednim kulturama, a manje kukuruzu.

"Ove godine ćemo imati pod suncokretom između 240.000 i 250.000 hektara, što je svojevrstan rekord, do sada nezabeležen. Soja će zauzeti 220.000 hektara, a čak 90% površina biće u Vojvodini. Pod kukuruzom će biti 900.000 hektara, što je 70.000 hektara manje nego lane. Podsetio bih da je bilo perioda kada smo kukuruz sejali na čak 1,2 miliona hektara", rekao je za Dnevnik Vukosav Saković, direktor Žita Srbije.

Dodao je da je pšenica jesenas posejana na 675.000 hektara, kao pre 20 i više godina,  što je više u odnosu na 2016. godinu, kada je ovršena sa 590.000 hektara. Posejano je i 52.000 hektara uljane repice.

U Bačkoj najviše kukuruza, u Banatu kukuruza i suncokreta

Kako je rekao predsednik Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine Miroslav Kiš, na području Subotice je, kao i svake godine, najviše posejano kukuruza, potom suncokreta i soje, a na severu Bačke ima i dosta njiva pod uljanom repicom. Napomenuo je da je problem što je izostalo gorivo po povlašćenim cenama.

Nenad Manić iz udruženja Banatski paori kaže da je setvu obeležilo istovremeno sejanje kukuruza, soje i suncokreta, ali i šećerne repe, čija je setva kasnila zbog hladnog marta: "Na području opštine Kovačica, čije je atar 21.000 hektara, najviše će biti kukuruza, a slede suncokret, soja i šećerna repa, a u pančevačkoj opštini, od 60.000 hektara, suncokret je zauzeo najviše mesta, pa tek onda kukuruz i repa i na posletku soja".

Šećerne repe posejano manje nego prošle godine

Šećerna repa je ove godine zasejana na oko 50.000 hektara - za 10.000 hektara manje nego prošle godine. Kako ističe direktorka Poslovne zajednice za industrijsko bilje Olga Čurović, repa se sejala u aprilu, iako je optimalan rok mart, ali su sneg, mraz i hladnoće pomerile rok.

"Jeftin šećer je uticao na to da ove sezone pod repom budu manje površine. Fabrike šećera nisu mogle ratarima da nude dobru cenu u uslovima kada cena šećera na svetskom tržištu pada. Zato su repu posejali veliki proizvođači, koji uz potpunu agrotehniku dobijaju veće prinose i dobru digestiju, dok su se manji poljoprivrednici okrenuli drugim kulturama", objašnjava Čurovićeva.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Pročitaj više »

Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Setva 2018 Kukuruz Suncokret Šećerna repa Uljana repica Soja Pšenica Miroslav Kiš Nenad Manić Olga Čurović Vukosav Saković Žita Srbije


Autorka

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.