Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva pšenice
  • 17.07.2015. 09:00

Rekordni prinosi pšenice na poljima PKB

Na poljima Poljoprivredne korporacije Beograd završena je žetva pšenice, a ostvaren je rekordan prosečan prinos od 7,14 tona po hektaru.

Foto: depositphotos.com
  • 241
  • 8
  • 0

Žetva pšenice na poljima Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) završena je 14. jula, a prosečan prinos je rekordan i iznosi 7,14 tona po hektaru.

Najveći prinosi u poslednjih 20 godina

Ovakav prinos na poljima PKB nije zabeležen poslednjih dvadeset godina, a možda i od nastanka, ističu u toj korporaciji, i dodaju da bi prinos bio i veći da nije bilo parcela koje su proletos bile zabarene pa je rod sa tih površina manji.

"Bogat rod je ostvaren zahvaljujući primenjenoj agrotehnici, uvođenjem u proizvodnju prinosnijih sorti i relativno povoljnim vremenskim uslovima u vreme nalivanja zrna", saopšteno je iz te korporacije.

Pšenica je požnjevena sa 3.019 hektara. Kvalitet zrna je odličan, a hektolitar 80,66. Prinos za ponos ostvaren je na imanju Lepušnica, gde je sa 455 hektara ostvaren prosečan prinos od 8,8 tona po hektaru.

Prvi put ove godine nakon više decenija na poljima PKB se žnjeo i hibridni raž koji je bio posejan na 75 hektara. Prosečan prinos raži je 7,3 tona po hektaru, kvalitet je odličan, a hektolitar 81.

Ječam je skinut sa 717 hektara, a prinos od 6,71 tonu po hektaru je odličnog kvaliteta.

Visoke prinose žita prati i visok prinos slame koji je veći od tri tone. Žetva pšenice krenula je 30. juna. Uslovi za žetvu su bili odlični, a ceo rod je smešten u silose. Nije bilo potrebe za sušenjem zrna. U žetvi je bilo angažovano 18 kombajna.

Foto: depositphotos.com; ginasanders


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Izvori

Tanjug


Tagovi

Rekordni prinosi Pšenica Kvalitet zrna PKB Hibridni raž Žetva Ječam Prinos slame Silosi Sušenje zrna