Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 23.10.2015. 14:30

Rekordno nizak promet Produktne berze

Na Produktnoj berzi protekle je nedelje zabeležen rekordno nizak promet. Prometovano je svega 198 tona robe ukupne vrednosti 5.992.140 dinara.

Foto: Mihael Rebić
  • 117
  • 5
  • 0

Protekla nedelja će ostati upamćena po neslavnom rekordu na novosadskoj berzi, obzirom na oklonost da je prometovano svega 198 tona robe ukupne vrednosti 5.992.140 dinara. U odnosu na prethodni nedeljni period to predstavlja 6 puta manji fizički, odnosno finansijski obim prometa. Berba kukuruza se neuobičajeno odužila, tržište pšenice miruje, a ni tržište soje se nije stabilizovalo u ponudi. Nema drugog objašnjenja za tako veliku pasivnost trgovanja u oktobru.

Kvalitet zrna kukuruza zbog kiše sve lošiji

Odavno nije toliko dugo trajala berba kukuruza. Vlažno i kišovito vreme ne samo da sprečavaju skidanje useva, već i utiče na kvalitet zrna. U ponudi se sve češće pojavljuje kukuruz van standarda kvaliteta i to u velikoj meri odbija kupce, pre svega izvoznike, koji su zaineresovani za kvalitetniji kukuruz. Prosečna cena kukuruza u protekloj nedelji je iznosila 17,93 din/kg (16,30 bez PDV). U odnosu na prethodnu nedelju to je rast od 0,62%. Izvozna kalklucija pod ovakvim okolnostima i dalje nije povoljna po izvoznike koji su zbog toga vrlo pasivni u trgovanju. Rast dolara u odnosu na evro bi mogao da podstakne evropske, pa i srpske izvoznike na veću prisutnost na svetskom tržištu žitarica.

Izostalo trgovanje pšenicom

Pšenicom se nije trgovalo u nedelji za nama. Stabilno tržište pšenice ne stvara nervozu na tržištu, pa ni periodi kada se ovom robom iz tih razloga i ne trguje su sve češći. Cena pšenice se od početka žetve kretala u vrlo uskom cenovnom okviru od svega 1,50 din/kg. Iskustvo prethodnih godina nam govori da kako se približava kraj kalendarske godine tako i cena hlebnog zrna raste. Da li će se takav scenario odigrati i ove, po mnogo čemu specifične godine, videćemo narednih nedelja.

Cena soje na bazi tek jednog realizovanog kupoprodajnog ugovora je registrovana na nivou od 44,55 din/kg (40,50 bez PDV), što je u odnosu na prethodnu nedelju pad od 1,42%. Suncokretova sačma sa 33% proteina je trgovana po ceni od 29,04 din/kg (24,20 bez PDV).

Rast cene kukuruza i ove nedelje je bio presudan za blagi rast vrednosti PRODEX-a koji na dan 23.10.2015. iznosi 205,83 indeksnih poena ili svega 0,30 indeksnih poena više u odnosu na stanje pre nedelju dana.

Foto: Mihael Rebić


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Izvori

Produktna berza Novi Sad


Tagovi

Produktna berza Kvalitet kukuruza Berba kukuruza Trgovanje pšenicom Cene žitarica Soja Suncokretova sačma Prodex Trgovanje


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/