Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 24.04.2017. 12:00

Repica odolela snegu, ali željna kiše

Prošlonedeljni sneg i mraz na njivama u Subotici naneli su neznatnu štetu uljanoj repici, a kolika je ona znaće se za nekoliko sedmica, kada se zemljište prosuši.

Foto: Alexas_Fotos / Pixabay
  • 1.195
  • 254
  • 0

Aprilski sneg i mraz žitaricama i uljaricama nisu naneli ozbiljniju štetu, tvrde subotički ratari. Uljana repica je ponegde pretrpela manju štetu i to po obodima, dok su pšenica i ječam polegli na pojedinim parcelama, prenosi RTV. Međutim, zbog malih rezervi vlage u zemljištu, padavine su itekako dobrodošle.

Sneg slomio cvetne grane na uljanoj repici

Krešimir Dulić, iz Subotice, koji je ove godine uljanu repicu posejao na oko 80 hektara, kaže da je sneg koji je nedavno padao u našoj zemlji prouzrokovao oštećenja te kulture na obodima parcela. On dodaje da je sneg slomio cvetne grane, naglasivši da deo cvetnih pupoljaka neće preživeti aprilski sneg i hladnoću. Kolika je šteta, precizno će se znati za nekoliko nedelja, kada se zemljište prosuši i kad se vidi koje su biljke uvele.

Repica u ekspanziji zbog dobre cene

Stručnjaci kažu da je uljana repica u ekspanziji, pre svega zbog dobre cene, 42 din/kg, dodavši da se pod ovom kulturom nalazi oko 2.500 hektara. Oni smatraju da hladnoća i sneg neće prouzrokovati veće štete i napominju da je oštećeno svega 5% posejanih površina.

Problem može da bude nedovoljno oprašivača

Savetodavac u PSS Subotica Neven Orčić smatra da to malo snega što je palo protekle sedmice, uprkos niskim tremperaturama, ne bi trebalo da ostavi značajnije posledice. Prema njegovim rečima, temperature jesu bile niske, ali nisu se spuštale mnogo ispod 0ºC. Orčić upozorava da su moguće posledice jedino zbog nedostatka oprašivača.

Ratari priželjkuju nove padavine

Ratari kažu da uprkos snežnim padavinama od četrdesetak i više litara po kvadratnom metru, koliko je palo za jedan dan, vlažnost zemljišta i dalje nije na željenom nivou, pa se svi nadaju novim padavinama, koje će popraviti situaciju na njivama.

Foto: Alexas_Fotos / Pixabay


Izvori

RTV


Tagovi

Ujana repica Ratarstvo Žitarice Uljarice Sneg Mraz Krešimir Dulić Subotica Bački Vinogradi Neven Orčić PSS Subotica


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.