Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita uljane repice
  • 28.04.2018. 14:00

Repičin sjajnik u velikom broju na parcelama

Repičin sjajnik je ekonomski najznačajnija štetočina uljane repice, pa treba što pre početi sa suzbijanjem.

Foto: PIS Vojvodina / Slavica Gojković
  • 880
  • 53
  • 0

Repičin sjajnik (Meligethes aeneus) je štetočina tamno plave do crne boje, metalnog sjaja i veličine od 2-3 mm. Štetu pravi odrasli insekt, koji je lako uočljiv na cvetovima. Oštećuje cvetne pupoljke i na taj način značajno smanjuje prinos, a ovo je, kod nas, ekonomski najznačajnija štetočina uljane repice.

Što pre početi sa tretiranjem!

Rano proleće sa visokim dnevnim temperaturama pogoduje ovoj štetočini, koja je na rascvetalim parcelama prisutna u broju od 2-7 jedinki po butonu. S obzirom na to da se uljana repica tretira u vreme cvetanja, kada na butonu ima jedna jedinka, u ovom slučaju je potrebno što pre početi hemijsko suzbijanje.

"Hemijska zaštita se radi svake godine, i to je obavezna mera zaštite. Primenjuju se insekticida na bazi indoksakarba (Avaunt15 EC u dozi od  0,5-0,7 l/ha), hlorpirifosa + cipermetrin (Nurelle-D u dozi od 1l/ha), cipermetrina ( Durbin 200 EW u dozi od  0,3 l/ha), alfa- cipermetrin (Fastac 0,1 l/ha)", savetuje Katarina Radonić iz PSS Vrbas.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Izvori

Poljoprivredna savetodavna služba Vojvodine


Tagovi

Repičin sjajnik Cvetanje Uljana repica Hemijska zaštita


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!