Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup pšenice
  • 13.06.2024. 14:10

Robne rezerve prvo da otkupe pšenicu od malog proizvođača - predlog u razmatranju?

Mali proizvođači traže prednost u otkupu pšenice, Robne rezrve kažu - razmotrićemo taj predlog. Dobili smo odgovor bez odgovora, zaključuju proizvođači.

Foto: Martina Pavlović
  • 6.111
  • 315
  • 0

Povodom najave da će Republičke direkcije za robne rezrve otkupiti određenu količinu pšenice, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Savez poljoprivrednih udruženja Banata i udruženje "Banatska Crnica" podržala su predlog Radovana Jurišića iz Bradarca o specifičnim uslovima otkupa pšenice.

"Preko "Direkcije" otkup treba da se odnosi isključivo i samo na RPG koja imaju ukupno upisano u registar maksimalno do 15 ha obradivih površina. Ukoliko se ne otkupi dovoljna količina za potrebe robnih rezervi povećavati srazmerno veličini poseda upisanog u RPG", navedeno je u saopštenju i pojašnjeno da bi na taj način "država stavila u prvi plan malog proizvođača koji čini prosek po poslednjem popisu u Republici Srbiji". 

Prinosi pšenice će biti manji za 30 odsto? Žetva počela, ratari se ne nadaju dobroj ceni

Iako je ovaj predlog poslat Ministarstvu poljoprivrede na meil pre desetak dana, danas (13.6.) su zvanično dobili odgovor da će razmotriti predlog.

"Zanavljanje strateških rezervi pšenice je u nadležnosti Republičke direkcije za robne rezerve, a u skladu sa planovima poslovanja, rokovima čuvanja i raspoloživim finansijskim sredstvima. Svakako da ćemo, ako dođe do otkupa na domaćem tržištu, u skladu sa našim nadležnostima i propisima voditi računa o malim proizvođačima i njihovim interesima", stoji u odgovoru.

Teška situacija je postala dramatična

Za Agroklub Jurišić kaže da su dobili odgovor bez odgovora.

"Ništa tu konkretno ne piše, ako bude - biće!", kaže poljoprivrednik iz Bradarca kod Požarevca koji je i sam sebe ubraja u male poljoprivrednike.

Na pitanje, kako se nositi da daljom neizvesnšću, naš sagovornik je vidno revoltiran.

"Bio bih najsrećniji kad bih imao 5.000 traktora da isteram na ulicu i da sve budu mali poljoprivredni proizvođači. E, tada bi oni (Ministarstvo poljoprivrede) sigurno prihvatili taj predlog i ne samo taj, nego i mnoge druge. Na meni je da se i dalje borim za nas sitne koji nećemo da odustanemo", determinisan je i dodaje da "situacija više nije teška nego dramatična".


Tagovi

Otkup pšenice Direkcija za robne rezerve Ministarstvo poljoprivrede Mali poljoprivrednici Radovan Jurišić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...