Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor budućnosti
  • 10.09.2016. 15:00

Robotski traktor - ore i seje bez vozača!

Američka kompanija Case IH, poznati svetski proizvođač opreme za poljoprivredu, konstruisala je robotski traktor koji potpuno samostalno može da obrađuje velike površine zemljišta.

Foto: screenshot from Youtube
  • 1.194
  • 81
  • 0

Američka kompanija Case IH, poznati svetski proizvođač opreme za poljoprivredu, konstruisala je robotski traktor koji potpuno samostalno može da obrađuje velike površine zemljišta i to 24 sata dnevno, bez prestanka! Ovom traktoru nije potreban vozač, jer njim upravlja kompjuterski program osmišljen i napravljen tako da olakša život poljoprivrednicima! Ovaj "traktor iz budućnosti" prvi put je predstavljen u Ajovi, u Sjedinjenim Američkim Državama i od tada on ne prestaje da svojim neverovatnim mogućnostima oduševljava ljude širom planete.

Traktorom upravlja kompjuter opremljen kamerama i GPS-om

Traktor "Magnum" ima 419 konjskih snaga i može da ostvari maksimalnu brzinu od 50 km/h. On nema kabinu, jer naprosto ne zahteva da neko njime upravlja ili da ga neko nadgleda dok ore, seje ili plevi. Sve te ratarske poslove on obavlja pomoću ugrađenih kamera, radara, GPS navigacije i računara koji svojim naprednim programom brine o tome da se sav posao odradi na vreme i s maksimalnom preciznošću.

Kako čitav sistem funkcioniše?

Nakon što farmer GPS-om definiše površinu svoga polja, kulturu koju gaji i način na koji će tu kulturu da obrađuje, program sam detektuje koji su mu zadaci, tako da farmeri po pravilu mogu da odmaraju i kontrolišu više vozila istovremeno. Naravno, kako tvrde inženjeri iz kompanije Case IH, takođe je moguće da se na ovaj traktor dodaju priključne mašine i razni dodaci kako bi posao u polju bio što bolje obavljen, a traktor još korisniji.

Zašto je već sada ova mašina dobila epitet "traktora budućnosti" pogledajte u video prilogu:

Izvor: CNHIndustrial/Official Youtube Channel

Foto: screenshot from Youtube


Tagovi

Case IH Traktor Robotizovani traktor Poljoprivreda Ratarstvo Mehanizacija SAD


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!