Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba kukuruza
  • 25.09.2021. 12:00

Rod kukuruza prepolovljen zbog suše i bolesti, ali će ga biti za izvoz?

Rod je smanjen, a ministar kaže: "Biće kukuruza za izvoz". Naravno da će biti za izvoz kada se uništi stočni fond, a na tome se radi - da se uništi stočni fond, kaže ratar iz Čeneja Svetozar Murgaški.

Foto: Aleksandar Radetić
  • 1.900
  • 523
  • 0

Ratar iz Čeneja Svetozar Murgaški kaže da je rod kukuruza u atarima ove godine u odnosu na prošlu prepolovljen i to zbog velike suše tokom leta, ali i iznenadnog leda zbog kog je polegao. Nada se da će po hektaru obrati oko četiri tone kukuruza, ali pretpostavlja, ipak, da će ga biti i manje zbog bolesti koje su oštetile ovogodišnji rod.

"Lane su bili prinosi od sedam do devet tona po jutru, a sad 15, 20 meteri, 25 da li će biti... Čujem da su neka braća u Vajskoj 'ovrla' 25 meteri sa 16 odsto vlage", kaže Murgaški i napominje da je ovogodišnji rod napala kukuruzna sovica, ali da ga nije tretirao jer za to nije imao uslove.

Oštećenja od kukuruzne sovice

"Treba visoki klirens da ide iznad kukuruza da prska protiv sovice i to treba dvaput, al' to niko ne ceni. Kao i žita od bolesti, što ne ceni niko da prska. Ranije nismo prskali. Dobro, jeste nešto veći prinos, ali opet ne pokriva te troškove jer sredstva su skupa. Niko nije prskao, da ima prskalica u selu možda bi i prskali."

Navodnjavanje nije rešenje?

Naš sagovornik dodaje da, iako bi ovogodišnji rod kukuruza možda spasilo navodnjavanje, to nisu uspeli da realizuju jer je navodnjavanje koje se izvodi uz pomoć nafte veoma skupo

"Samo bi isterivali pare sebi iz džepa, ništa drugo. Kad nemamo struju, sprovedenu kao u Grčkoj po njivama i parcelama, i vodu, onda plaćamo po potrošnji. Imam ja sistem za navodnjavanje, ali nisam ga koristio uopšte. Nemam čak ni bunare ne mogu da izbušim", objašnjava ratar iz Čeneja.

Murgaški je proletos zasadio oko 14 jutara kukuruza, a u berbu će krenuti čim se vlaga u klipovima spusti do 14 odsto. Kaže da je prinuđen da plaća uslužno branje kukuruza jer mu se ono više isplati, a i zato što majstori ne žele da poprave njegov kombajn.

Murgaški prinuđen da plaća uslužno branje

"Kažu da je star i neće da dođu da poprave. Stoji od prošle jeseni, ja plaćam i berbu i vršidbu. Neće niko da dođe i popravi. Svi hoće da je novi kombajn, da uključe kompjuter i pokažu šta je kvar. Imam Claas-ov kombajn, jeste 85. godine proizvedeno i ima dobar učinak, ali, džabe, neće niko da dođe ni za kakve pare da popravi" naglašava naš sagovornik i napominje da cena novog kukuruza od 24 dinara bez PDV-a nije zadovoljavajuća, jer su prinosi ove godine mali.

"Rod je smanjen, a ministar kaže: "Biće kukuruza za izvoz". Naravno da će biti za izvoz kada se uništi stočni fond, a na tome se radi - da se uništi stočni fond. Digli su premiju sa sedam dinara na deset dinara pa se hvale kako su podigli, a cenu mleka nisu dizali. Tu ovi prerađivači 'skidaju kajmak'. Oni se bogate na naš račun", zaključuje Murgaški.

Detaljnije možete pogledati u prilogu Agrokluba:


Foto prilog


Tagovi

Rod kukuruza Berba kukuruza Svetozar Murgaški


Autor

Aleksandar Radetić

Više [+]

Snimatelj i ljubitelj digitalnih medija.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste znali da su za neke od značajnih inovacija u poljoprivredi zaslužne žene? 💡 Njihove vizije unapredile su poljoprivredne prakse, bilo da je reč o održivosti, tehnologiji ili biodinamici. Harijet Vilijams Rasel, Rejčel Karson i Mar... Više [+]