Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva
  • 08.06.2017. 08:15

Rod pšenice manji za dva miliona tona

Ovogodišnji rod pšenice biće znatno manji - za dva miliona tona, procenjuju stručnjaci. Tome su doprineli vremenski uslovi i činjenica da je samo trećina pšenice zasejana u optimalnom roku.

Foto: b-photo / Bigstock
  • 3.108
  • 258
  • 0

Pšenca je prošle godine posejana na 540.000 hektara. Samo trećina je zasejana u optimalnom roku, dok je polovina njiva zasejana u novembru, a 15% u drugoj polovini istog meseca.

Na taj način nije bilo adekvatnih uslova za nicanje, pa se 4,7 miliona tona pšenice, koliko je požnjeveno prošle godine, u ovoj ne očekuje.

Vremenski uslovi napravili problem

Sušni period u vreme bokorenja pšenice nije joj dozvolio da se lepo razvije, kaže dr Srbislav Denčić za Novosti:

"Trenutni problem je što se biljke nalaze u fazi nalivanja zrna, kada se formira prinos. Bilo bi poželjno da su temperature ispod 30 stepeni, a da su noći hladne. U suprotnom, a kako se najavljuje, zrno će biti šturo, sitno i manje kvalitetno".

Očekuje se rast cena

Žetva ječma počeće za nedelju dana, a potom sledi i pšenica. Denčić procenjuje da će, umesto uobičajenog pada cena, početak žetve doneti i više cene pšenice.

Foto: b-photo / Bigstock


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Pšenica Ječam Srbislav Denčić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]