Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rod pšenice
  • 20.07.2016. 14:30

Rod pšenice za 20 odsto veći nego prošle godine

"Ovogodišnji rod pšenice u Srbiji veći je za oko 20 odsto u odnosu na 2015. i požnjeveno je oko 2,88 miliona tona te ratarske kulture", izjavio je šef odseka za biljnu proizvodnju Ministarstva poljoprivrede Milan Čuplić.

  • 562
  • 27
  • 0

"Ovogodišnji rod pšenice u Srbiji veći je za oko 20 odsto u odnosu na 2015. i požnjeveno je oko 2,88 miliona tona te ratarske kulture", izjavio je šef odseka za biljnu proizvodnju Ministarstva poljoprivrede Milan Čuplić.

On je na sednici pododbora Skupštine Srbije za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim najnerazvijenijim područjima kazao da je pod pšenicom ove godine posejano 295.000 hektara što je neki višegodišnji prosek, ali da je prosečan prinos pšenice bio oko 4,8 tona po hektaru. "Možemo reći da su ovo rekordni rezultati imajući u vidu da se površine pod pšenicom nisu menjale, jer se ta kultura u Srbiji obično seje na oko 600.000 hektara. Ovo su zvanični podaci, ali procene stručnjaka kažu da je rod sigurno još i veći", kazao je Čuplić.

Biće zadovoljene domaće potrebe, za izvoz 1,5 milona tona

Prema Čuplićevim rečima, ovogodišnji rod pšenice potpuno će zadovoljiti domaće potrebe, dok će za izvoz na raspolaganju biti oko 1,5 miliona tona hlebnog žita. Podsetio je i da je 2015. za izvoz bilo na raspolaganju 1,1 milion tona pšenice, a glavna tržišta su bila zemlje CEFTA regiona (BiH, Crna Gora, Makedonija, Albanija) gde se inače izvozi 55 odsto, dok se ostatak izvozi u EU i to najviše u Rumuniju.

Čuplić je kazao da se procenjuje i da je ovogodišnja svetska proizvodnja pšenice 738 miliona tona i da je i ona rekordna u poslednjih sedam godina. "Naš rod od 2,88 miliona tona je 0,4 odsto u odnosu na svetsku poroizvodnju. Mi ne možemo da diktiramo cenu te ratarske kulture, ona je berzanska roba i određuje se na osnovu ponude i tražnje", kazao je on naglasivši da se u Srbiji reflektuje cena Crnomorskog regiona. Dodao je i da je u Srbiji trenutna cena pšenice oko 14 do 15,5 dinara za kilogram, a da procene pokazuju da je cena proizvodnje hlebnog žita oko 10 dinara za kilogram.

Prinosi pšenice u Pomoravskom okrugu 6,5 tona po hektaru

Nakon završene žetve u Pomoravskom okrugu može se reći da su prinosi iznad proseka i iznose oko 6,5 tona po hektaru, dok su prošle godine iznosili od 4-5 tona.

Vremenske prilike tokom jula su omogućile da žetva u Pomoravskom okrugu protekne nesmetano i bez prekida, a vreme je pogodovalo i boljem kvalitetu pšenice, kažu u Poljoprivredno stručnoj službi u Jagodini. "Pokazalo se da oni koji ozbiljno shvate tu proizvodnju, imaju i dobre rezultate. Prosek za Pomoravski okrug je oko 6,5 tona po hektaru, što je izuzetan prinos", rekao je savetodavac za ratarstvo Miodrag Simić i istakao da je važno da se u ovom periodu uradi ljuštenje strništa, zaoravanjem ostataka, a ne njegovo spaljivanje, jer vremenske prilike i vlaga to omogućavaju.

Pšenica je u Pomoravlju bila posejana na oko 15.000 hekara, što je više nego prethodnih godina.

Foto:bigstockphotos.com;Aleksei Smolensky


Izvori

beta.rs


Tagovi

Rod pšenice CEFTA Milan Čuplić Svetska proizvodnje pšenice Pomoravski okrug Miodrag Simić