• Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 05.12.2017. 16:15

Rumunija ozbiljan igrač na tržištu uljarica

Rumunija je u sezoni 2016/17 suncokretom snabdevala 42 odsto tržišta Evropske unije, zbog čega je ta zemlja veoma važan igrač na EU tržištu uljarica. Uljarice polako preuzimaju dominaciju na rumunskim njivama. Zob i heljda su ove godine najprofitabilnije žitarice u Ukrajini, a i pšenica postaje sve profitabilnija. Na kraju treba pomenuti da su zalihe žitarica u Rusiji veće nego lane.

Foto: Randy Caldwell / Flickr
  • 222
  • 14
  • 0

Rumunski poljoprivrednici postaju sve zainteresovaniji za setvu uljarica, dok se površina pod žitaricama (pšenicom, kukuruzom i ječmom) smanjuje. Kako izveštava UkrAgroConsult, u sezoni 2017/18, u Rumuniji je posejano oko 6% žitarica manje od petogodišnjeg proseka. Nasuprot tome, površina pod uljaricama (uljanom repicom, suncokretom i sojom) beleži novi rekord, tako da će ove godine biti posejano 31% više uljarica više od petogodišnjeg proseka.

Suncokret dominantna kultura

Kada je reč o setvi uljarica, u sezoni 2017/18, rumunski ratari su, tradicionalno, glavnu ulogu dodelili suncokretu. Međutim, ova sezona je obeležena rastom površina i pod ostalim uljaricama. Tako da je soja posejana na 40%, a uljana repica na 25% više površina nego lane. Ipak, treba napomenuti da je proizvodni potencijal ograničen prošlosezonskom sušom i visokim vazdušnim temperaturama, kao i nešto manjim prosečnim prinosom koji se kretao oko dve tone po hektaru.

Prognoziran nastavak rasta izvoza rumunskog suncokreta

Rumunija je u sezoni 2016/17 suncokretom snabdevala 42% tržišta Evropske unije, zbog čega je ta zemlja veoma važan igrač na EU tržištu uljarica. Ako se uzime u obzir rekordan ovogodišnji prinos suncokreta i slabo interesovanje za rast domaće prerade, u sezoni 2017/18 može očekivati dalji rast izvoza rumunskog suncokreta.

Izvozne cene ukrajinske pšenice miruju

Izvozno tržište tržište ukrajinske pšenice je prošle sedmice uglavnom bilo stabilno. Cene hlebnog zrna sa 12,5% proteina su ostale na istom nivou kao i nedelju dana ranije, dok pšenica sa 11,5% proteina, koja čeka na decembarsko-januarsku isporuku beleži blaži pad. Ukrajina je tokom novembra ostvarila sličan izvoz pšenice kao i prošle godine, a najveći uvoznici su bili Egipat, Indonezija i Bangladeš. Istovremeno, na domaćem tržištu se vidi promena trenda smanjenja cena. Cene domaćih žitarica su u Ukrajini porasle su u proseku za 1,5%, pod uticajem valutnog faktora, a najviše zbog pada deviznog kursa prema američkom dolaru.

Ukrajina: Heljda i zob najprofitabilnije žitarice

Prema prognozi akademika ukrajinske Nacionalne akademije poljoprivrednih nauka Jurija Lupenka, najprofitabilnije žitarice u sezoni 2017/18 biće zob i heljda. Očekuje se da će marža za proizvodnju useva u 2017. godini biti 25%, dok je na primer 2016. godine marža iznosila čak 43%, napominje Lupenko. Ukupna marža za proizvodnju žitarica biće gotovo upola manja nego lane i iznositi na 20,8%.

Pšenica i raž u Ukrajini sve profitabilniji

Prema procenama stručnjaka, profitabilnost pšenice i raži će nastaviti da raste, pa bi trebala da dostigne dostigne 34,2% u odnosu na 31,7% iz 2016. godine. Najveći pad profitabilnosti beleži proizvodnja graška, a taj pad je lane iznosio rekordnih 76,8%. Marža za proizvodnju kukuruza, u Ukrajini, za biće 5,5 puta manja i iznositi na 8,3%, što je ozbiljan pad u odnosu na 45,7% u 2016. godini.

Ukrajina: Žetva uljarica se završava

Žetva uljarica u Ukrajini je pri kraju. Suncokret je do sada požnjeven sa 5.921 terahektara (99% posejanih površina) a uskladišteno je 11.886 hiljada tona i ostvaren prinos od 2,01 tone po hektaru. Soja je sakupljena sa 1.938 terahektara (9,2% više nego u istom periodu lane). Ukupan rod iznosi 3.740 tona a prosečan prinos je 1,93t/ha (15,7% manje nego u istom periodu 2016).

Rusija: Zalihe pšenice 20% veće nego lane

Prema podacima ruskog državnog odbora za statistiku, zalihe žitarica, u silosima i mlinovima, 1. novembra kretale su se oko 56,36 mega tona, odnosno 16% više nego na isti dan prošle godine. Dobavljači i prerađivači držali su 20,9% više pšenice nego pre godinu dana ili oko 15,65 miliona tona, uključujući 11,04 Mt mlinske pšenice (27,9% više nego u istom periodu lane).

Veliki pad zaliha ruskog kukuruza

Zalihe ječma su porasle za 15,6% na 2,23 mega tona, dok su zalihe heljde postale 1,2% (94 hiljada), a zalihe ovsa su porasle za 16% i iznosile 166 hiljada tona, dok su, s druge strane, zalihe raži povećane za 6,3% do 632 hiljada tona. Stanje zaliha kukuruza je početkom novembra bilo za 23,6% manje u odnosu na 2016. godinu i iznosilo 1,01 megatona.

Foto: Randy Caldwell / Flickr


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Pročitaj više »

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Uljarice Poljoprivreda Kukuruz Pšenica Ječam Ruminija Ukrajina Rusija Uljana repica Suncokret Agroklub Izvoz Uvoz Tržište Zob Heljda Grašak


Autor

Marinko Tica

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi