AgroKlub.rs

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Ratarstvo » Rumunija ozbiljan igrač na tržištu uljarica

Rumunija ozbiljan igrač na tržištu uljarica

Svetsko tržište žitarica i uljarica

Rumunija ozbiljan igrač na tržištu uljarica

Datum: 05.12.2017. 16:15

Kategorija:

Ratarstvo

Rumunija je u sezoni 2016/17 suncokretom snabdevala 42 odsto tržišta Evropske unije, zbog čega je ta zemlja veoma važan igrač na EU tržištu uljarica. Uljarice polako preuzimaju dominaciju na rumunskim njivama. Zob i heljda su ove godine najprofitabilnije žitarice u Ukrajini, a i pšenica postaje sve profitabilnija. Na kraju treba pomenuti da su zalihe žitarica u Rusiji veće nego lane.

Rumunski poljoprivrednici postaju sve zainteresovaniji za setvu uljarica, dok se površina pod žitaricama (pšenicom, kukuruzom i ječmom) smanjuje. Kako izveštava UkrAgroConsult, u sezoni 2017/18, u Rumuniji je posejano oko 6% žitarica manje od petogodišnjeg proseka. Nasuprot tome, površina pod uljaricama (uljanom repicom, suncokretom i sojom) beleži novi rekord, tako da će ove godine biti posejano 31% više uljarica više od petogodišnjeg proseka.

Suncokret dominantna kultura

Kada je reč o setvi uljarica, u sezoni 2017/18, rumunski ratari su, tradicionalno, glavnu ulogu dodelili suncokretu. Međutim, ova sezona je obeležena rastom površina i pod ostalim uljaricama. Tako da je soja posejana na 40%, a uljana repica na 25% više površina nego lane. Ipak, treba napomenuti da je proizvodni potencijal ograničen prošlosezonskom sušom i visokim vazdušnim temperaturama, kao i nešto manjim prosečnim prinosom koji se kretao oko dve tone po hektaru.

Prognoziran nastavak rasta izvoza rumunskog suncokreta

Rumunija je u sezoni 2016/17 suncokretom snabdevala 42% tržišta Evropske unije, zbog čega je ta zemlja veoma važan igrač na EU tržištu uljarica. Ako se uzime u obzir rekordan ovogodišnji prinos suncokreta i slabo interesovanje za rast domaće prerade, u sezoni 2017/18 može očekivati dalji rast izvoza rumunskog suncokreta.

Izvozne cene ukrajinske pšenice miruju

Izvozno tržište tržište ukrajinske pšenice je prošle sedmice uglavnom bilo stabilno. Cene hlebnog zrna sa 12,5% proteina su ostale na istom nivou kao i nedelju dana ranije, dok pšenica sa 11,5% proteina, koja čeka na decembarsko-januarsku isporuku beleži blaži pad. Ukrajina je tokom novembra ostvarila sličan izvoz pšenice kao i prošle godine, a najveći uvoznici su bili Egipat, Indonezija i Bangladeš. Istovremeno, na domaćem tržištu se vidi promena trenda smanjenja cena. Cene domaćih žitarica su u Ukrajini porasle su u proseku za 1,5%, pod uticajem valutnog faktora, a najviše zbog pada deviznog kursa prema američkom dolaru.

Ukrajina: Heljda i zob najprofitabilnije žitarice

Prema prognozi akademika ukrajinske Nacionalne akademije poljoprivrednih nauka Jurija Lupenka, najprofitabilnije žitarice u sezoni 2017/18 biće zob i heljda. Očekuje se da će marža za proizvodnju useva u 2017. godini biti 25%, dok je na primer 2016. godine marža iznosila čak 43%, napominje Lupenko. Ukupna marža za proizvodnju žitarica biće gotovo upola manja nego lane i iznositi na 20,8%.

Pšenica i raž u Ukrajini sve profitabilniji

Prema procenama stručnjaka, profitabilnost pšenice i raži će nastaviti da raste, pa bi trebala da dostigne dostigne 34,2% u odnosu na 31,7% iz 2016. godine. Najveći pad profitabilnosti beleži proizvodnja graška, a taj pad je lane iznosio rekordnih 76,8%. Marža za proizvodnju kukuruza, u Ukrajini, za biće 5,5 puta manja i iznositi na 8,3%, što je ozbiljan pad u odnosu na 45,7% u 2016. godini.

Ukrajina: Žetva uljarica se završava

Žetva uljarica u Ukrajini je pri kraju. Suncokret je do sada požnjeven sa 5.921 terahektara (99% posejanih površina) a uskladišteno je 11.886 hiljada tona i ostvaren prinos od 2,01 tone po hektaru. Soja je sakupljena sa 1.938 terahektara (9,2% više nego u istom periodu lane). Ukupan rod iznosi 3.740 tona a prosečan prinos je 1,93t/ha (15,7% manje nego u istom periodu 2016).

Rusija: Zalihe pšenice 20% veće nego lane

Prema podacima ruskog državnog odbora za statistiku, zalihe žitarica, u silosima i mlinovima, 1. novembra kretale su se oko 56,36 mega tona, odnosno 16% više nego na isti dan prošle godine. Dobavljači i prerađivači držali su 20,9% više pšenice nego pre godinu dana ili oko 15,65 miliona tona, uključujući 11,04 Mt mlinske pšenice (27,9% više nego u istom periodu lane).

Veliki pad zaliha ruskog kukuruza

Zalihe ječma su porasle za 15,6% na 2,23 mega tona, dok su zalihe heljde postale 1,2% (94 hiljada), a zalihe ovsa su porasle za 16% i iznosile 166 hiljada tona, dok su, s druge strane, zalihe raži povećane za 6,3% do 632 hiljada tona. Stanje zaliha kukuruza je početkom novembra bilo za 23,6% manje u odnosu na 2016. godinu i iznosilo 1,01 megatona.

Foto: Randy Caldwell / Flickr

Broj pregleda članka: 195; Uspešnost članka: 12.75

Izvor: Black Sea Grain

Tagovi: Pšenica, Žitarice, Tržište, Poljoprivreda, Uljana repica, Izvoz, Kukuruz, Uvoz, Ječam, Suncokret, Zob, Uljarice, Rusija, Heljda, Grašak, Agroklub, Ukrajina, Ruminija

Ključne reči članka: rumunija, ozbiljan, igrac, na, trzistu, uljarica, pšenice, uljarica, godine, površina, ukrajini, prema, hiljada, žitarica, zalihe, novembra, porasle, prošle, sezoni, suncokreta, ukrajinske, istom, ukrajina, više nego, nego lane, izvoza rumunskog suncokreta


Marinko Tica

Svi tekstovi autora

Autor Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.