Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 11.09.2019. 14:05

Rumuniju očekuje povećanje proizvodnje kukuruza, Ukrajina sve prisutnija na kineskom tržištu

Izvozni potencijal rumunskog kukuruza procenjuje se kao rekordno velik. Visok rod u Ukrajini, zajedno sa dobrim prinosom u Rusiji i rekordnom proizvodnjom u zemljama Južne Amerike, čini osnovu konkurentnosti.

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 676
  • 54
  • 0

Rumuniju očekuje povećanje proizvodnje kukuruza na nivou koji je znatno veći od petogodišnjeg proseka, očekuje UkrAgroConsult. Rumunski poljoprivrednici mogu postići veći rod zahvaljujući povećanju zasejane površine za 6%. U poslednjih pet godina prosečni prinos dostigao je 4,3 tona/ ha. Skoro idealni vremenski uslovi u junu i julu davali su nade za još optimističniju prognozu prinosa. Nagli rast temperature vazduha, kao i kiše koji su nedostajale u avgustu, izazvali su brzo isparavanje vlage iz zemljišta i u izvesnoj meri ograničili potencijal rodnosti useva.

U 2019/20. sezoni, izvozni potencijal rumunskog kukuruza procenjuje se kao rekordno velik. Predviđeni izvoz 2019. i 20. godine može premašiti prethodni maksimum u 2014/15 godini, koji je iznosio 5,9 milion tona, pri tom ne treba zaboraviti na rastuću konkurenciju u crnomorskom regionu, ali i na međunarodnom tržištu. Visok rod u Ukrajini, zajedno sa dobrim prinosom u Rusiji i rekordnom proizvodnjom u zemljama Južne Amerike, čini osnovu konkurentnosti. Postavlja se pitanje da li će Rumunija uspeti da ostvari svoj izvozni potencijal za kukuruz u 2019./20. godini pod ovim uslovima?!

Kina povećava uvoz od australijskih konkurenata

Prema statističkim podacima, Australija je u julu i junu 2018/19. godine izvezla 3,8 miliona tona ječma, što je najmanja količina od maja 2008/09. Izvoz je smanjen za 48 odsto u odnosu na godinu dana ranije. Taj pad rezultat je druge uzastopne sušne sezone i još jedne sezone visokih cena ječma u zemlji. Ključni kupac australijskog ječma je Kina koja je tokom čitave sezone kupila samo 2,5 miliona tona. Poređenja radi, u prethodnoj godini kupila je 5,7 miliona tona.

Što se tiče perspektive za 2019/20. godinu, tržište je i dalje uslovljeno vremenskim uslovima i zemljišnom sušom u Australiji. Raspon izvoznih cena između australijskog i ječma drugog porekla, ostaje značajan s obzirom na trenutne nepovoljne vremenske uslove u zemlji, izveštava Black Sea Grain. Još jedno smanjenje useva ječma u Australiji dovešće do toga da Kina poveća uvoz te žitarice od australijskih konkurenata, kao što su Ukrajina, EU i Kanada. Očekuje se da će zalihe ječma za izvoz ovih zemalja u 2019., biti veće nego prošle godine. Tako će kineski kupac moći da izabere adekvatnog dobavljača.

Pregled ukrajinskog tržišta uljaricama

Na svetskom tržištu Ukrajina je stekla reputaciju pouzdanog partnera i dobavljača uljarica. Potražnja za ukrajinskom robom raste iz sezone u sezonu, podjednako kao i ponuda. Proizvodnja uljarica udvostručila se u poslednjoj deceniji, dostigavši skoro 11 miliona tona. Rod u novoj sezoni 2019/20. biće ispod prošlogodišnjeg rekorda, ali ipak iznad proseka, izveštava UkrAgroConsult. Pozitivni izgledi postoje samo u proizvodnji uljane repice. Odnosno, očekuje se da će ona dostići novi maksimum, ali ovaj obim neće biti dovoljan da nadoknadi pad proizvodnje drugih uljarica. Kao primer može da se navede soja, gde je zabeležen pad od milion tona, kao i seme suncokreta, sa padom do 500.000 tona.

Ukrajina je počela da uzgaja uljanu repicu 2008. godine zahvaljujući zahtevima EU industrije biodizela, a sada je ta zemlja drugi najveći izvoznik ove robe, pored Kanade. Prema procenama, više od 2,5 miliona tona uljane repice biće izvezeno iz Ukrajine u EU u novoj sezoni. Razlog je taj što su već nekoliko godina tamo suše i smanjeni usevi pa je EU primorana da pojača uvoz ovog proizvoda. Zahvaljujući Evropi, Ukrajina je započela uzgoj semena suncokreta, bogatog oleinskom kiselinom. Evropa je među prvim zemljama počela da uvozi ukrajinski rod suncokreta. Potreba EU za suncokretom, procenjuje se na 30 miliona tona.

Uvoz kineske uljane repice opao u korist suncokretovog ulja

Očekuje se da će uvoz uljane repice u Kinu još više pasti nakon zategnutih trgovinskih odnosa sa Kanadom, najvećim izvoznikom ove uljarice. Kanadski izvoz uljane repice ove godine opao je za 17%, nakon što su kineski carinici u martu oduzeli pravo azijskim kupcima da uvoze od kanadskih izvoznika, usled porasta diplomatskih tenzija između dve zemlje.

Očekuje se da će se nastaviti pad izvoznih količina uljane repice, uprkos povećanju potražnje za kineskim uvozom svih biljnih ulja nakon pada površina pod domaćom sojom, što ograničava proizvodnju soje. Ovaj trend rezultiraće gubitkom od 1,4 miliona tona domaće proizvodnje soje, koju će Kina morati da zameni biljnim uljem uvezenim iz inostranstva. Deo te praznine popuniće jeftinije palmino ulje i argentinski soja dok će preferencije potrošača rasti prema biljnim uljima koja nisu genetski modifikovana. Ovo će naterati Kinu da pronađe zamenu za uvoz kanadske uljane repice. U Kini će potražnja biti zamenjena suncokretovim uljem, za koji se očekuje da će na kraju ove godine porasti za 15%, odnosno,  na gotovo milion tona. Kina troši oko 35 miliona tona biljnih ulja godišnje, od čega je 41% sojino, 24% ulje uljane repice, a 13% palmino dok je trenutni tržišni udeo suncokretovog ulja u Kini samo 2,5%.

Uslovi zrenja prolećnog žita su dobri

Većinu dana između 1. i 5. septembra, federalni distrikti Severozapadni, Centralni i Volgovski bili su izloženi veoma hladnom vremenu sa kišom različitog intenziteta. U saveznim okruzima Južnog i Severnog Kavkaza uglavnom je bilo hladnije nego inače. Sibirski savezni okrug uživao je u avgustu koji je bio topliji nego inače. Kada je reč o obezbeđenosti vlagom, uslovi žetve u severozapadnom i centralnom okrugu bili su nepovoljni i loši tokom desetak dana zbog kiše (mesečne stope padavina iznosile su od 50 do 140 mm), visoke vlažnosti vazduha i previše vlažnog zemljišta, navodi Black Sea Grain. Južni i severno - kavkaski savezni okrug dobili su malo padavina pa su uživali u povoljnim vremenskim uslovima za završetak žetve žitarica i početak žetve kasnih useva. Sibirski okrug primio je manje od 50 odsto normalne mesečne stope padavina u avgustu dok su mesečne padavine u ostalim oblastima iznosile od 70 - 80% do najmanje 100 - 130% od normalnih. Uslovi zrenja za rano prolećno žito bili su dobri.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Izvoz žitarica Izvoz kukuruza Proizvodnja kukuruza Izvoz ječma Proizvodnja uljarica


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.