Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 06.06.2015. 12:00

Rusija odobrila novi izvozni režim za pšenicu!

Proteklu sedmicu obeležile su obilne kiše na američkom kontinentu, kao i El Ninjo koji bi mogao da donese profit brazilskim farmerima.

Foto: depositphotos.com/
  • 174
  • 11
  • 0

Ulaskom u poslednji mesec tekuće sezone, pažnja tržišta sve je usmerenija na vremenske prilike koje bi mogle da utiču na useve za narednu žetvu.

Tokom prošle sedmice, postalo je jasno da se zabrinutost u vezi sa mogućim oštećenjima na usevima ozime pšenice u Americi neće ostvariti do mere koje su se pribojavali. To je potvrdilo i Američko ministarstvo poljoprivrede, izjavivši da je većina useva u dobrom ili odličnom stanju.

Međutim, obilne kiše padale su prošle nedelje širom američkog kontinenta, uzrokujući poplave, pa će i dalje biti potrebno stalno praćenje stanja.

Ovogodišnji usevi žitarica po pravilu su u dobrom stanju, pri čemu se ističe nizak nivo pojave bolesti u usevima pšenice. Ipak, primećene su povećane količine korova u usevima ozimog i jarog ječma.

El Ninjo - pretnja ili profit?

Mada izgledi za uljane kulture, u sezoni 2015/2016, i dalje uglavnom izgledaju povoljno, proteklu sedmicu obeležile su oscilacije. Naime, visoku cenu uljane repice i dalje podržava njen nedostatak na tržištu, ali očekuje se da takve tendencije neće biti dugoročne.

Postoji strah da uticaj El Ninja na proizvodnju palminog ulja može lančano da deluje na povećanje cena ostalih biljnih ulja. Brazil bi od El Ninja mogao i da profitira, pa se očekuje njegov blagotvoran učinak na farmere koji će početi da planiraju setvu za žetvu naredne godine. Postoji, takođe, mogućnost da iz tog razloga brazilske površine pod sojom budu povećane za 2 %.

Izveštaji pokazuju da je većina useva ozime uljane repice u Velikoj Britaniji uopšte u dobrom stanju. Njen rast je uglavnom u skladu s prošlom godinom, pa čak i veći od proseka. Prolećna setva uljane repice je uglavnom završena.

Ruska vlada pristaje na novi režim oporezivanja izvoza

Nakon perioda neprekidnih spekulacija, ruska vlada je prošle nedelje odobrila novi izvozni porez za pšenicu koji će stupiti na snagu 1. jula 2015. godine. Cilj tog poreza je pokušaj ograničavanja izvoza pšenice iz Rusije u slučaju pada rublje.

Porez će se ravnati s 50 % od cene tone pšenice minus 5.500 rubalja (trenutno 68 funti), ali vrednost neće pasti ispod 50 rubalja po toni.

Kretanje cena

Nakon ovonedeljne analize, unapred ugovorene vrednosti pšenice u Velikoj Britaniji pale su ispod 120 £/t, zaključujući prošlu sedmicu s iznosom 119,45 £/t.

Pad cena pratio je trend koji su postavile cene žitarica na međunarodnom tržištu. Pšenica na berzi u Čikagu završila je sedmicu s cenom manjom za 14,7 $/t u poređenju s prethodnom nedeljom, a kukuruz sa cenom od 144,88 $/t, što je vrednost manja za 3,84 dolara.

Unapred ugovorene vrednosti soje i uljane repice kretale su se u suprotnim smerovima. Vrednost soje na berzi u Čikagu neznatno je pala i to za 0,46 $/t, dok su unapred ugovorene vrednosti uljane repice na pariskoj berzi dostigle vrednost od 367,75 €/t. To je za oko 6,25 €/t više u poređenju s prethodnom sedmicom.

Foto: depositphotos.com/


Tagovi

Evropska Unija SAD Cene žitarica Izvoz pšenice Cene uljarica Svetsko tržište žitarica i uljarica El Nino Američki kontinent Ruska vlada Kretanje cena


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.