Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište pšenice
  • 31.08.2016. 18:00

Rusija postala najveći izvoznik pšenice

Sa ovogodišnjim izvozom pšenice i planiranim izvozom rekordnih 30 miliona tona za sledeću godinu, Rusija je pretekla svoje glavne konkurente EU i SAD i postala najveći svetski izvoznik te žitarice.

Foto: bigstockphoto.com
  • 399
  • 18
  • 0

Sa ovogodišnjim izvozom pšenice i planiranim izvozom rekordnih 30 miliona tona za sledeću godinu, Rusija je pretekla svoje glavne konkurente Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države i postala najveći svetski izvoznik te žitarice. Rusija stalno pojačava izvoz pšenice na svetskom tržištu, što je posledica napora vlasti i kompanija da ožive poljoprivredu te zemlje. Slaba rublja i loša žetva u Nemačkoj i Francuskoj bili su ključni faktori za takav rasplet događaja na tržištu. Rusija izvozi i u zemlje u koje do sada nije izvozila.

Rekordan ruski izvoz od 30 miliona tona

Ulazak Rusije na nova tržišta ne odgovara tradicionalnim izvoznicima, SAD-u, EU i Australiji jer im ruši cenu. Rusija je već prodala svoju pšenicu Meksiku, koji je bio zavisan od uvoza iz Sjedinjenih Američkih Država, a izvozi i u afričke zemlje Alžir i Maroko, koji tradicionalno kupuju francusku pšenicu. Tu su i Mali, Malta i Burma. Rusija će izvoziti pšenicu i u Indoneziju, koja je do sada bila najveći kupac australijske pšenice, kao i u Egipat, Bangladeš i Mozambik, koji su već tradicionalni njeni klijenti.

EU izvozi samo 27 miliona tona žitarica

Prognoza za bruto prinos ruske pšenice porasla je na 72 miliona tona, što je 7 miliona tona više nego što je prognozirano u julu i 11 miliona tona više od prošlogodišnjeg nivoa. Izvoz ruske pšenice će dostići rekordnih 30 miliona tona. To će Rusiju staviti na vodeću poziciju kada je reč o snabdevanju pšenicom na svetskom tržištu, ispred Evropske unije, koja izvozi samo 27 miliona tona žitarica. Američko Ministarstvo poljoprivrede je prognoziralo da će izvoz pšenice, za sezonu 2016/2017, iznositi 25,5 miliona tona. U julu je Rusija izvezla oko 2,5 miliona tona pšenice, a za avgust se predviđa izvoz između 3-3,2 miliona tona. Prema prognozi BMI u narednih 5 godina Rusija, Ukrajina i Kazahstan će postati glavni dobavljači pšenice za Bliski istok i Severnu Afriku.

Izvor: blackseagrain.net, Foto: bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Pšenica Tržište Cena Rusija Žitarice Izvoz SAD


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."