Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 19.03.2019. 12:00

Rusija povećala izvoz soje u Kinu i Belorusiju

Ruski ratari su povećali isporuke soje u Kinu koja sada uvozi 90% od ukupne količine ruske soje. Cene ruske pšenice i prošle sedmice nastavile su da padaju. Istovremeno s tim ukrajinski izvoz kukuruza nastavio je da napreduje rekordnim tempom.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 112
  • 10
  • 0

Rusija je u januaru 2019. godine izvezla 69,8 hiljada metričkih tona soje, što je za 28,6% manje nego u decembru i 32% manje nego u januaru prošle godine. S obzirom na povećane isporuke u Kinu i Belorusiju, ukupan izvoz ruske soje u sezoni 2018/19 mogao bi dostići 1 milion tona. Kako izveštava UkrAgroConsult, više od 90% ovogodišnjeg izvoza soje je otišlo u Kinu i oko 5% u Belorusiju, gde nova postrojenja za preradu traže više sirovina.

Cene ruske pšenice i dalje padaju 

Cene ruske pšenice namenjene izvozu nastavljaju da padaju. Cene mlinske pšenice su se protekle sedmice smanjile u proseku za 3-5 dolara po metričkoj toni. Tokom prošlog meseca, cena ruske pšenice sa 12,5% proteina je pala za 20 $/t na tromesečnu najnižu vrednost. UkrAgroConsult prenosi da su kao i do sada cene bile pod pritiskom promenljivih cena pšenice na svetskom tržištu, uz odsustvo strane tražnje za tom nekonkurentnom ruskom robom. Važno je napomenuti da su kupovne cene za pšenicu na domaćem (ruskom) tržištu, takođe, nastavile da padaju i zatvorile su sedmicu za nama sa padom od 3,09 $/t. Međutim, ni to nije bitnije uticalo da trgovina hlebnim zrnom oživi.

Jordan povećao uvoz ječma iz Rusije za 12%

Prema preliminarnim podacima iz trgovinskih izvora, Rusija je izvezla 3,44 megatone ječma u periodu jul-januar u sezoni 2018/19. Kako objašnjavaju analitičari UkrAgroConsult-a to je za 10% manje nego u istom periodu lane. U istom periodu Rusija je smanjila isporuke ječma na tržišta kao što su Saudijska Arabija (-9%), Iran (-38%) i Turska (-23%), ali je jačanje tražnje za ruskim ječmom uočeno u Evropskoj uniji, koja je već uvezla 154,5 hiljada tona i Jordanu koji je kupio 464,7 kilotona ječma od Rusije.

Ukrajina i dalje izvozi kukuruz rekordnim tempom

Tempo izvoza kukuruza iz Ukrajine nastavlja da se ubrzava. U februaru je ta zemlja u inostranstvo otpremila rekordnu količinu kukuruza za ovaj mesec (3,7 megatona), što je najveći mesečni obim još od decembra 2013/14. UkrAgroConsult prenosi da je ukupan ukrajinski izvoz kukuruza u prvoj polovini 2018/19. godine dostigao najviši nivo od 15,1 miliona tona ili  77% više u odnosu na period septembar-februar u sezoni 2017/18 kada je u inostranstvo isporučeno 8,5 megatona kukuruza.

Španija dominira u EU po uvozu ukrajinskog kukuruza

Evropska unija, Kina i Egipat bili su najveći uvoznici ukrajinskog kukuruza u prvoj polovini ove sezone, kao i godinu dana ranije. Udeo izvoza u Evropsku uniju se u prvoj polovini sezone 2018/19. povećao na 63% u odnosu na 50% u istom periodu lane. Među evropskim uvoznicima, najveća količina ukrajinskog kukuruza je isporučena ove sezone u Španiju, koja je kupila 2,8 megatona kukuruza u poređenju sa 1,6 megatona u celoj prošloj sezoni.

Smanjen izvoz u Tursku i Tunis

Kina, drugi najveći potrošač kukuruza u Ukrajini, značajno je povećala kupovinu uvezavši 1,5 miliona tona kukuruza  Osim toga, ukrajinski izvoznici nastavili su da povećavaju isporuke kukuruza na glavna tržišta kao što su Egipat (+ 31%) i Libija (+ 33%). Ali je istovremeno opao izvoz ukrajinskog kukuruza u Tursku (-10%), Izrael (-19%) i Tunis (-20%).


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Izvoz soje Izvoz kukuruza Žitarice Izvoz pšenice Ukrajina Rusija Izvoz Evropska unija Kina Belorusija


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.