• Žitarice i uljarice
  • 02.01.2019. 09:00

Rusija proizvela 16% manje pšenice nego lane, ali ne planira ograničavanje izvoza

Rusija je u 2018. godini proizvela 16% manje pšenice u poređenju sa rekordnom 2017. godinom. Uprkos tome, kako tvrde zvaničnici, neće biti ograničavanja izvoza. Ukrajinski poljoprivrednici nastavljaju dobar izvozni tempo u novoj tržišnoj sezoni, a treba naglasiti da je i Kina ukinula zabranu uvoza ukrajinskih živinskih proizvoda.

Foto: Pixabay / analogicus
  • 106
  • 14
  • 0

Prema preliminarnim procenama ruskog Federalnog zavoda za statistiku - Rosstatžetva pšenice u Rusiji u 2018. godine smanjena je za 16% u odnosu na 2017. i iznosila je 72 miliona tona.  Žetva raži je takođe manja gotovo za četvrtinu na 1,9 miliona tona, dok je prinos ječma opao za 17,7% u odnosu na lane i iznosi 16,9 megatona. Rosstat dodaje da je žetva zobi i kukuruza smanjena za 13,7% i 15,5%, na 7 miliona i 11 miliona tona.

Istovremeno žetva pirinča u Rusiji porasla je za 5,2% na preko milion tona, dok žetva soje porasla za 8,4% na 3,9 miliona tona. Ruska proizvodnja krompira bila je nešto manje uspešna, povećavši se za samo 3,3% na 22,4 miliona tona. S druge strane u 2017. godini, Rusija je imala rekordnu žetvu pšenice od 85,8 miliona tona saopštilo je rusko Ministarstvo poljoprivrede.

Rusija ne planira se izvozna ograničenja za pšenicu

Rusko ministarstvo poljoprivrede takođe je povećalo svoju prognozu za izvoz žitarica u sezoni 2018/19 na 42 miliona tona, od čega će 14 miliona tona biti izvezeno u periodu od januara do juna. Spekulacije da bi Rusija, kao najveći svetski izvoznik pšenice, mogla da ograniči izvoz te žitarice kasnije tokom sezone, koja je počela 1. jula 2018. godine. Međutim, rizici od bilo kakvih ograničenja su se smanjili od septembra. Ranije je očekivao da će ruski izvoz žitarica iznositi između 38 miliona i 39 miliona tona, uključujući 35 miliona tona pšenice. Ministarstvo poljoprivrede te zemlje nije dalo konkretnu procenu za izvoz pšenice, ali bi to moglo da se se se dogovori na sastanku velikih trgovaca i predstavnika ministarstva zakazanom za februar.

Ukrajinski poljoprivrednici izvezli 22 miliona tona žitarica

Ukrajinski poljoprivrednici su od početkatržišne sezone 2018/19 to jest do 26. decembra izvezli su oko 22 miliona tona žitarica. Kako je izvestilo tamošnje Ministarstvo agrarne politike i hrane, Ukrajina je u inostranstvo isporučila 10 miliona tona pšenice, zatim 3,1 miliona tona ječma i 8,1 miliona tona kukuruza. Osim toga poljoprivrednici su u izvještajnom periodu na strana tržišta isporučili 117,4 hiljada tona pšeničnog brašna.

Zalihe soje i uljane repice u Ukrajini manje od prošlogodišnjih

Prema aktuelnim podacima Državne službe za statistiku, zalihe suncokreta u Ukrajini na su 1. decembra 2018. godine iznosile su 778 hiljada tona, što je 15,4% više u poređenju s istim periodom lane 674 hiljade tona. Kako prenosi UkrAgroConsult,  zalihe sojine sačme opale su za 0,8% na godišnjem nivou i iznosile su 113 hiljada tona, a zalihe uljane repice uljane su na dan izveštavanja pale za 14,1% u odnosu na prethodnu godinu 199,2 hiljade metričkih tona.

Kina nastavila uvoz ukrajinskih živinskih proizvoda

Narodna Republika Kina ukinula je zabranu uvoza ukrajinskih proizvoda od živine. To se odnosi na ukidanje zabrane uvoza mesa živine i proizvoda od živine u Kinu. Ranije je zabeleženo je da je najmnogoljudinija zemlja sveta zabranila uvoz ukrajinskih živinskih proizvoda u periodu 2005-2006. zbog ptičijeg gripa. U  stvari, ukidanje zabrane je jedan od preduslova za otvaranje tržišta, ali ne i nastavak snabdevanja ukrajinskih živinskih i živinskih proizvoda u Kinu. Ukrajina do sada nije izvozila te proizvode u Kinu, a saopšteno je i da je Ukrajina dobila odobrenje za izvoz živinskog mesa i prerađevina, kao i svežih jaja u Singapur.


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Pročitaj više »

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Pšenica Kukuruz Soja Ječam Žitarice Uljarice Rusija Ukrajina Kina


Autor

Marinko Tica

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi