Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 16.04.2024. 18:00

Rusija zauzima evropsko tržište pšenice - konkurencija bez presedana

EU se bez presedana suočava sa konkurencijom ruske pšenice u Africi i na Bliskom istoku, a ogromne isporuke se nastavljaju. Osim toga, prognoza za ruski izvoz je povećana za milion tona, na rekordne količine.

Foto: Depositphotos/wirestock_creators
  • 195
  • 12
  • 0

Cene žitarica ove nedelje su stabilne. Smatra se da su dostigle određeno dno, a tome u prilog idu i one na evropskom tržištu. Na njega najveći uticaj ima kurs evra prema dolaru koji je na najnižem nivou u skoro šest meseci. Svemu doprinose i relativno stabilne cene nafte usled geopolitičkih napetosti.

Međutim, firma "Strategie Grains" je krajem prošle nedelje blago povećala svoju prognozu za ovogodišnji rod pšenice u Evropskoj uniji, uglavnom zbog nešto povoljnijih uslova u Španiji, prenosi Agrarheute. Ipak, zbog obilnih kiša na severozapadu, najviše u Francuskoj i Nemačkoj, očekuje se nagli pad proizvodnje u poređenju sa prošlom godinom. 

Jačanje Rusije i jeftina ukrajinska pšenica

Budući da je EU jedan od najvećih svetskih izvoznika pšenice, slabija žetva bi značila manji izvoz, ali i jačanje Rusije koja bi mogla da postane najveći svetski dobavljač ove ratarske kulture, smatraju analitičari. 

Cena pšenice na francuskoj berzi

Zavisno od toga kakva će biti žetva, odraziće se i na potražnju za jeftinim ukrajinskim žitaricama

"Strategie Grains" u svom mesečnom izveštaju ističe da je glavna briga u Francuskoj konstantna kiša, dok Bugarska i Rumunija imaju deficit padavina. U Španiji su uslovi uzgoja do sada bili dobri, ali je žetva daleko i potencijal prinosa je još uvek u opasnosti. 

Prognoza za pšenicu, ječam i kukuruz 

Ova analitička kuća očekuje da će proizvodnja meke pšenice sezone 2024/25. u EU dostići 121,8 miliona tona, što je više od 121,6 miliona tona prognoziranih u martu, ali još uvek više od 3 odsto manje nego prošle godine. 

Za ječam su povećali prognozu za 0,7 miliona tona na 52,5 miliona tona i sada iznosi 10,5 odsto više od prošlogodišnjeg roda pogođenog sušom.

Prema njihovim prognozama, ovogodišnja berba kukuruza u EU bi mogla iznositi 63,4 miliona tona, što je oko milion tona manje od prognoze u martu, ali gotovo tri odsto više od prošlogodišnjeg nivoa.

Cena kukuruza na francuskoj berzi:

Vremenske prilike se pomno prate i u ostatku sveta, budući da SAD, odnosno država Kanzas, kao i južna Rusija beleže manjak padavina. Naime, USDA je prošle nedelje povećala uslove suše na "neuobičajeno suvo" i to sa 38 odsto na 50 odsto u Oklahomi, kao i sa 78 odsto na 81 odsto u Kansasu. 

EU masovno gubi izvozna tržišta za pšenicu 

USDA je smanjio procenu izvoza pšenice EU za sezonu 2023/24. godinu za dva miliona tona na 34,5 miliona tona, jer gubi tržišni udeo u Africi i na Bliskom istoku, a koji zauzima Rusija. Naime vodeća tržišta za EU pšenicu obično su Severna Afrika, subsaharska Afrika i Bliski istok.

U prvih sedam meseci izvoza, isporuke u Severnu Afriku su pale za 25 odsto u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, a na Bliski istok za više od 60 odsto.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

U izveštaju kažu da se EU bez presedana suočava sa konkurencijom ruske pšenice u navedenim regijama, a ogromne isporuke se nastavljaju. Osim toga, prognoza za ruski izvoz je povećana za milion tona, na rekordnih 52 miliona tona.

Saudijska Arabija i Alžir su samo dva od tradicionalnih izvoznih odredišta EU na kojima je Rusija dobila značajan tržišni udio.


Tagovi

Tržište žitarica EU gubi Bez presedana Ruske žitarice Jačanje Rusije Tržišni udeo


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.