• Izvoz žitarica
  • 24.02.2015. 18:25

Ruska pšenica i britanski ječam osvojili tržište

Uprkos restrikcijama u sezoni 2014./15., Rusiji se smeši uspešan izvoz pšenice. S druge strane, britanska pšenica ne može naći kupca, dok je ječam prevladao izazove promene valute i konkurenciju. Prolećna setva francuskog jarog ječma obećava.

  • 139
  • 6
  • 0

Uprkos nedavnim restrikcijama Rusije na izvoz žitarica za ostatak sezone 2014./15., ta zemlja i dalje, prema sadašnjim analizama, ide prema većem izvozu pšenice nego prošle sezone. Podaci ruske poljoprivredne savetodavne službe SovEcon, pokazuju da se 2014./15. očekuje sezona izvoza pšenice i preko 21 Mt, što je povećnje u odnosu na prethodnu sezonu kada je izvoz dostizao 18 Mt.

U periodu između jula i januara, Rusija je izvezla 18,5 Mt pšenice (12.6 Mt u 2013./14.), a posledično, tokom perioda februar - juni još se očekuje preko 2 Mt pšenice za izvoz, jer su trgovci dužni ispuniti prethodno dogovorene ugovore.

Rusija je sezonu započela izuzetno brzim tempom izvoza pa se očekuje da bi to moglo nadokanditi usporavanje transporta pšenice za ostatak sezone. Osim toga, u januaru 2015. zabeležena je najveća količina izvezene pšenice, jer su, kako se čini, trgovci isporučivali unapred, pre uvođenja izvoznih poreza.

Francuski jari ječam ide ranije i bolje ove godine

Francuski su poljoprivrednici do 16. februara posejali 9% prolećnog ječma predviđenog za ovogdišnju žetvu, tako da je početak setve dosta ubrzan u poređenju s prošlom godinom. Francuska, koja je top proizvođač pšenice u EU, ove je godine imala prilično blage zimske uvete, a izostala je i obilnija kiša koja je prošle godine odgodila prolećnju setvu.

Jari ječam prva je prolećna žitarica zasejana u Francuskoj, čiji je uobičajeni period setve od sredine februara do sredine marta. Ranije zasejane zimske žitarice su u dobrom su stanju, a njihov razvoj daleko je ispred onoga prošle godine u isto vreme pa sve ukazuje na dobar urod. Procenjuje se da je 91% useva meke pšenice, koja predstavlja većinu zasejanih francuskih useva, u dobrom ili izvrsnom stanju, dok je 95% njih ušlo u fazu izdanaka, za razliku od 89% koliko je zabeleženo prošle godine.

Vreme ističe za britansku pšenicu

Izvoni tempo britanske pšenice za sezonu 2014./15. je razočaravajući. Veliki problem po pitanju izvoza stvorila je povećana konkurencija i menjanje valuta. Velika Britanija ukupni je neto uvoznik za prvu polovinu sezone 2014./15., a tome su doprinele i niže razine proteina u pšenici te je u tom smislu pogođen i kvalitet prehrambenih proizvoda.

Za razliku od pšenice, izvoz ječma obećava. Iako je kumulativni izvoz do kraja decembra bio neznatno ispod prošlogodišnjeg nivoa, (742.7 Kt naprama 776.8 Kt), udeo izvoza ječma u odnosu na proizvodnju je isti (11%). Udeo brtanskog ječma otpremljenog u EU zemlje u periodu od jula do decembra, bio je veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine (63% naspram 51% u 2013./14.), dok je izvoz u zemlje Unije bio puno niži (37% u poređenju sa 49%). Za razliku od pšenice, čini se da je ječam prevladao izazov kretanja valuta i takmičenje s drugim proizvođačima EU.


Tagovi

Izvoz Rusija Prolećna setva Jari ječam Blaga zima Francuska pšenica Meka pšenica Ugovori Trgovci žitaricama Usevi žitarica Ruske restrikcije Izvozni porezi Kretanje valuta


Autorka

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."