Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 21.08.2018. 10:00

Ruski izvoz pšenice u sezoni 2017/18 veći za 50%

Rusija je u sezoni 2017/18 izvezla gotovo 50% više pšenice nego tokom sezone 2016/17. Od ostalih vesti sa tržišta žitarica i uljarica treba pomenuti da su vremenske prilike uticale na rod kukuruza u Rusiji i Ukrajini gde su prinosi ove godine dijametralno različiti i dodati da će zbog agrometeoroloških uslova prinosi pšenice i ječma u Bugarskoj biti znatno manji nego lane.

Foto: Flickr / Lars Plougmann
  • 2.184
  • 127
  • 0

Rusija je u tržišnoj sezoni 2017/18 ukupno izvezla 40,3 miliona metričkih tona pšenice što je za 49% više od prošlosezonskog izvoza, kada je ta zemlja izvezla 27 miliona tona hlebnog zrna. Kako izveštava UkrAgroConsult, već po tradiciji, poslednjeg meseca tržišne sezone zabeleženo je usporavanje izvoza, a prema preliminarnim podacima, Rusija je u junu 2018. stranim tržištima isporučila 2,14 megatona pšenice što je za 46,8% manje nego u maju, a čak za 67% više nego u junu prošle godine. Treba pomenuti da se donekle promenio i raspon izvoznih destinacija za rusku pšenicu. Vijetnam je uvezao 2,1 miliona tona, Indonezija 1,47 megatona pšenice, a u odnosu na lane, povećane su isporuke Sudanu (135%) i Evropskoj uniji (za 113%).

Rekordan rod kukuruza u Ukrajini, a u Rusiji na četvorogodišnjem minimumu

U zemljama Crnomorskog regiona klima ja ove godine dominirajući faktor kada je reč o proizvodnji žitarica. U Rusiji je suša poprilično uzdrmala proizvodnju kukuruza, gde se očekuje da će prinos pasti na četvorogodišnji minimum, dok su s druge strane kiše veoma prijale kukuruzu u Ukrajini. Očekuje se da će u toj zemlji prinos biti veći čak i od prošlogodišnjeg, koji je bio izuzetno visok. Indeks vegetacije u područjima Ukrajine, u kojima se kukuruz tradicionalno gaji, takođe, ukazuje na povećanje količine aktivne biomase u odnosu na prošlu godinu i na višegodišnji prosek. UkrAgroConsult prognozira proizvodnju kukuruza u Ukrajini koja bi mogla da premaši lanjski rekord od 28,5 miliona tona.

Ukrajina izvezla 5 miliona tona suncokretovog ulja

Uprkos padu isporuke u poslednja četiri meseca, sezonski obim izvoza suncokretovog ulja iz Ukrajine ostaje blizu rekordnog nivoa. Kako navodi UkrAgroConsult, ta zemlja je tokom sezone 2017/18 izvezla 4,96 miliona tona suncokretovog ulja, a pre godinu dana je ukrajinski izvoz tog proizvoda iznosio 5,43 megatona. Kao i ranije, glavne destinacije ukrajinskog izvoza suncokretovog ulja su: Indija sa 45% ukupnog izvoza, zemlje EU sa 26% i Kina 9%. Ukupan broj trgovinskih partnera na tržištu suncokretovog ulja prelazi 120 zemalja, uključujući i nove izvozne destinacije.

Pšenica u Bugarskoj na trogodišnjem tržišnom minimumu

Žetva pšenice i ječma u Bugarskoj se približava. Kao i u većim crnomorskim zemljama, ti usevi su prvo patili od suše, a zatim su ih pogodile obilne kiše u vreme berbe. Ti agrometeorološki uslovi su se negativno odrazili na prinos i kvalitet zrna. U toj zemlji prinosi pšenice i ječma su za 8%-10% niži nego prošle godine. Tako će, prema aktuelnim prognozama, rod pšenice u Bugarskoj ove godine biti na trogodišnjem minimumu od 5,3-5,5 miliona tona što će smanjiti količinu hlebnog zrna predviđenu za izvoz. S druge strane, kada je reč o bugarskom ječmu, njegova proizvodnja će pasti na jedanaestogodišnji minimum, ponajviše zbog daljeg smanjenja posejanih površina i naravno smanjenja prinosa.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Rusija Ukrajina Bugarske Pšenica Kukuruz Suncokretovo ulje


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.