• Žitarice i uljarice
  • 15.01.2019. 08:15

Ruski izvoz suncokreta najniži u poslednjih osam godina

Dok Rusija smanjuje količinu izvezenog suncokreta, a na tržištu pšenice i dalje vlada praznično zatišje, prerada uljane repice u Ukrajini je na rekordno visokom nivou, dok je izvoz brašna najmanji u poslednjih pet sezona.

Foto: Pixabay / nonnatthapat
  • 93
  • 8
  • 0

Rusija već drugu sezonu za redom smanjuje količine izvezenog suncokreta. U prva tri meseca sezone 2018/19 ta zemlja je u inostranstvo isporučila 4,6 hiljada metričkih tona, što je bio najmanji izvoz u poslednjih osam sezona. Kako procenjuje UkrAgroConsult, ruski izvoz te uljarice će ove sezone iznositi 50-55.000 tona. Razlog je taj što su se značajne promene dogodile u ovosezonskom obrascu ruskog izvoza suncokreta. Kina, koja do sada nije bila glavni kupac, postala je vodeći uvoznik sa učešćem u izvozu od 24%. Turska je znatno smanjila uvoz iz Rusije i prepustila prvu poziciju Kini. Uprkos manjim kupovinama, glavni uvoznici su i dalje su Gruzija, Azerbejdžan i Uzbekistan sa udelima u ukupnom izvozu ruskog suncokreta od 17%, 13% i 13%.

Zatišje na ruskom tržištu pšenice

Cene na ruskom tržištu pšenice su u prvoj nedelji 2019. godine bile bez značajnih promena. Kako javlja UkrAgroConsult tržište je u stvari  tokom prazničnog perioda bilo prazno, a cene se nisu menjale. Ostali svetski izvoznici pšenice postepeno obnavljaju svoje trgovinske aktivnosti, a raspoloživa strana potražnja prelazi sa ruske na pšenicu drugih proizvođača. Trgovina na ruskom tržištu se po pravilu, nastavlja tek u drugoj polovini januara. Prema preliminarnim podacima učesnika na tržištu, izvoz ruske pšenice u prvoj polovini sezone 2018/19 (jul-decembar) porastao je za 12% u odnosu na prethodnu godinu što je rekordna vrednost za taj period.

Ruska vlada planira da subvencioniše izvoz žitarica iz pojedinih regiona

Prema preliminarnim podacima Državne službe za statistiku Rusije, pšenica iz 2018. godine premašila količinu od 72 miliona tona što će sigurno doprineti ruskim izvoznim mogućnostima. Međutim, treba uzeti u obzir da su konačni podaci o usevima za 2017. godinu bili niži od preliminarnih. Važno je napomenuti da ruska vlada planira da subvencioniše isporuku žitarica iz pojedinih regiona od 1. februara do 1. septembra 2019. godine.

Egipat kupio veliku pošiljku ruske pšenice

Egipat je 9. januara od Rusije kupio 415.000 tona mlinske pšenice, koja će biti isporučena krajem februara ili početkom marta. Pri tom je postignuta prosečna cena od 264,87 dolara po metričkoj toni. Treba pomenuti i to da je na prethodnom tenderu cena bila 263,90 $/t, te dodati da je Egipat, takođe, kupio 120 kilotona mlinske pšenice iz Ukrajine i Rumunije, koja će biti isporučena od 11. do 20. februara 2019. godine.

Prerada uljane repice zadržala rekordno visok nivo

Proizvodnja nafte od uljane repice u Ukrajini je u novembru 2018. godine iznosila je 0,9 hiljada tona, što je značajno povećanje u odnosu na 0,6 hiljada tona koliko je proizvedeno u oktobru. Zbog snažne prerade uljane repice početkom ove tržišne godine, ukupna proizvodnja u pet meseci (jul-novembar) je i dalje rekordna i iznosi 124,4 hiljada tona ​​i za 57,3% je veća u odnosu na prošlogodišnjih 79,1 kilotona. prenosi UkrAgroConsult

Najmanji izvoz ukrajinskog brašna u poslednjih pet godina

Ukupne izvozne pošiljke ukrajinskog brašna ove sezone su na najnižem nivou još od sezone 2013/14. Ukrajinski izvoznici su prema podacima UkrAgroConsult-a u periodu jul-novembar 2018/19 u inostranstvo isporučili 94,3 hiljada tona tog prehrambenog proizvoda, što je za 54,4% manje nego u istom periodu lane. Iako je Kina ostala najveći kupac ukrajinskog brašna, izvoz na to tržište pao je više od tri puta tokom prvih pet meseci nove sezone. Najveći pad u tom periodu dogodio se u izvozu u Somaliju, koja je uvezla svega 1,6 hiljada tona, dok su Ujedinjeni Arapski Emirati su takođe smanjili kupovinu tokom tih meseci za 71%.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Pročitaj više »

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Suncokret Pšenica Uljana repica Brašno Rusija Ukrajina Egipat Tržište Uvoz Izvoz


Autor

Marinko Tica

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi