Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 25.09.2018. 10:15

Ruski izvoznici žitarica fokusirali se na pšenicu

Izvoz pšenice iz Rusije je na početku sezone šest puta veći od izvoza ječma, iz čega bi se moglo zaključiti da su se ruski izvoznici žitarica fokusirali na pšenicu. Istovremeno s tim, cena ruske pšenice nastavlja da pada pod pritiskom nešto slabije potražnje tradicionalnih uvoznika. Nasuprot tome raste trgovinska razmena između Ukrajine i EU, dok žetva žitarica za sada dobro napreduje.

Foto: Flickr / Michael Button
  • 259
  • 16
  • 0

Rusija je u prvom mesecu nove sezone (2018/19) izvezla 638.400 metričkih tona ječma, što je ili 4,5% manje nego u julu 2017. godine. Kako prenosi UkrAgroConsult, izvoz ruske pšenice je u julu ove godine iznosio 3,8 miliona tona, to jest gotovo šest puta veći od izvoza ječma. Na osvnovu toga se može pretpostaviti da su se ruski izvoznici žitarica na početku nove sezone fokusirali na pšenicu. Bez obzira na to, treba istaći povećanje snabdevanja ruskog ječma tradicionalnom i najvećem kupcu Saudijskoj Arabiji, koja je u izveštajnom mesecu uvezla 338.000 tona te žitarice, što je 39,3% više nego u julu prošle godine. Drugi najveći uvoznik ruskog ječma Iran je u julu otkupio je 104.000 tona, a tokom posmatranog meseca, Saudijska Arabija i Iran apsorbovali su gotovo 70% ukupnog izvoza ječma iz Rusije.

Rusija: Izvozne cene pšenice za 1-2 dolara po toni niže nego prošle nedelje

Na tržištu ruske pšenice prošle nedelje nastavljen je pad cene. Tražnja tradicionalnih uvoznika ostala je prilično niska, pošto su kupci čekali na atraktivnije cene. Prema izveštaju UkrAgroConsult-a, izvozne cene ruske pšenice svih kategorija zatvorile su nedelju trgovanja niže za još 1-2 $/t, pa je tako pšenica od 12,5% proteina koja čeka na septembarsku i oktobarsku isporuku iz luke Novorosijsk mala cenu 214-220 $/t, dok je istom pšenocom u malim lukama trgovano po ceni 192-196 dolara po metričkoj toni. Cene su, takođe, pritisnute revidiranim procenama u nedavnom izveštaju o USDA VASDE, gde su prognoze proizvodnje pšenice u Rusiji povećane za tri miliona tona na 71 megatonu.

Promet robe između Ukrajine i EU porastao za 15,8%

Trgovinski promet između Ukrajine i Evropske unije porastao je za 15,8% nakon otvaranja zone slobodne trgovine, dok je izvoz povećan za 18,7% u odnosu na isti period lene. O tome je razgovarano na sastanku prvog potpredsednika Vlade, ministra za ekonomski razvoj i trgovinu Ukrajine Stepana Kubiva sa komesarkom EU za trgovinu Sesilijom Malmstrem u Briselu. Na sastanku je konstatovano da trgovinski promet između Ukrajine i EU neprekidno raste nakon otvaranja zone slobodne trgovine, a istaknuto je da je u periodu januar-jul 2018. godine obim spoljne trgovine u odnosu na isti period 2017. godine porastao je za 15,8%, a izvoz roba iz Ukrajine veći je za 18,7%.

Kazahstanski ratari sakupili preko 12 miliona tona žitarica

Kazahstan je do 20. septembra sakupio 12,7 miliona tona žitarica. Prema podacima kazahstanskog Ministarstva poljoprivrede, tamošnji poljoprivredni proizvođači su do datuma izveštavanja žitarice požnjeli sa površine od oko 10 miliona hektara, što je 66,6% ukupno posejane površine. Prosečan prinos iznosio je 12,7 tona po hektaru. Poređenja radi, prošle godine je do istog perioda sakupljeno oko 17,6 miliona tona žitarica, dok je prosečni prinos bio 13 tona po hektaru. Od ukupne površine pod kulturama, 15,1 miliona hektara (68,8%) je posejano sa žitaricama i stočnim kulturama, dok je lane ta vrednost iznosila 15,3 miliona hektara. Najveći deo površina pod žitaricama i mahunarkama pada na udeo regiona Akmole 4,3 miliona hektara (28,5%), Kostanaj 4,1 miliona hektara (26,8%), Severni Kazahstan - 2,8 miliona hektara (18,5%).


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Rusija Ukrajina Kazahstan Pšenica Ječam Saudijska Arabija Iran


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.