Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne mašine
  • 03.01.2018. 10:00

Savremena mehanizacija i biodizel

Osim savremene mehanizacije, potrebna je i veća upotreba obnovljivih izvora energije, pre svega biodizela, za unapređenje domaće poljoprivrede.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 2.266
  • 196
  • 0

Da bi se zastarela mehanizacija u našoj zemlji zamenila novom, potrebno je godišnje obnoviti oko 5.000 dvoosovinskih i isto toliko jednoosovinskih traktora i moto oruđa, kao i oko 250 mini traktora. Sadašnjost je prilično siva, ali mnogi se uzdaju u IPARD fond.

"Ne možemo da napravimo fabriku, kao što je nekada bio IMT, ali možemo da razvijemo softvere, preko kojih može da se prati proizvodnja. Pitanje je koliko će novca iz IPARDA otići našim proizvođačima", smatra prof. dr Lazar Savin, predsednik Naučnog društva za pogonske mašine, traktore i doržavanje (JUMTO).

Potrebni povoljniji uslovi za uvoz

Rečeno je da bi država trebalo da ukine carine na uvozne komponente, da se postigne saradnja sa vodećim svetskim proizvođačima mehanizacije, kao i da se omoguće povoljni uslovi za uvoz kvalitetnih poljo mašina.

Kada je reč o uvozu traktora, važno je znati nekoliko važnih detalja, pre kupovine.

"Uvoznik je dužan da dostavi dokumentaciju, koji sadrži sve tehničke detalje, a sam setrtifikat se odnosi konkretno na traktor koji se uvozi. Nakon dostavljanja dokumntacije, mi izlazimo u kontrolu", rekao je Mirko Simikić, glavni inspektor za kontrolu saobraznosti traktora.

Biodizel skuplji od fosilnih goriva

Osim savremene mehanizacije, potrebna je i veća upotreba obnovljivih izvora energije, pre svega biodizela. On ima četiri osnovne karakteristike: obnovljiv je, sirovine su široko dostupne, koristi se u SUS motorima bez adaptacije i ekološko je gorivo.

Evropska unija je prošle godine proizvela oko 11.5 miliona tona biodizela. Naši kapaciteti su oko 150.000 tona.

"Proizvodna biofizela je skuplja, u odnosu na fosilni dizel. On nije konkuretan cenom, a kod nas i ne postoji obaveza zamene dela fosilnog dizela, ovim dizelom", objašnjava prof. dr Milan Tomić, direktor Departmana za poljoprivrednu tehniku Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Više detalja u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Milan Tomić Mirko Simikić Lazar Savin Mehanizacija Biodizel Ipard


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.