Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 20.03.2023. 09:00

Šećerna repa: Da li će se zbog subvencija sejati na većim površinama?

U regionu Srema, beleži se povećano interesovanje ratara za setvu slatkog korena, kaže Miodrag Pavlović, naglašavajući da sa setvom kraljice polja, ne treba žuriti.

Foto: Depositphoto/@Pilligrim
  • 134
  • 7
  • 0

Uoči setve šećerne repe, očekuje se da će ove agronomske godine biti više površina pod tom industrijskom kulturom. Procene su da bi kraljica polja, mogla zauzeti površine od preko 40 hiljada hektara, prenosi RTV.

Ratar iz Novih Karlovaca Radivoj Petrović, posejaće šećernu repu na 400 hektara. On kaže da ne odustaje od gajenja te poljoprivredne kulture ističući da je dobra podsticajna podrška ministarstva poljoprivrede.

Podsetimo, Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o finansijskoj podršci poljoprivrednim proizvođačima šećerne repe roda 2023. godine radi stabilizacije proizvodnje te kulture i šećera. Pomoć poljoprivrednim proizvođačima šećerne repe će popraviti konkurentnost čitavog sektora i uticati na bolje povezivanje svih aktera u proizvodnom lancu.

Po hektaru - 35.000 dinara

Pravo na finansijsku podršku za šećernu repu, ostvaruje se u iznosu od 35.000 dinara po hektaru prijavljene i zasejane šećerne repe, a najviše do 500 hektara za ostvareni prinos od najmanje 50 tona po hektaru plative repe. Poljoprivredni proizvođač ima pravo na korišćenje sredstava ako je celokupan ostvareni prinos na ugovorenim površinama isporučio proizvođačima šećera.

"Uslovi su poznati, da su ove godine baš dobri, od 52 evra po toni, plus bonusi i to je povećanje u odnosu na prošlu godinu", kaže Petrović.

U regionu Srema, beleži se povećano interesovanje ratara za setvu slatkog korena, kaže agronom, ujedno i direktor sirovinskog sektora fabrike šećera u Pećincima Miodrag Pavlović, naglašavajući da sa setvom kraljice polja, ne treba žuriti.

"Naš savet proizvođačima je da se ne žuri sa setvom, na početku smo optimalnog agrotehničkog roka za setvu repe, još uvek je hladno vreme i zemljište se nije dovoljno zagrejalo", rekao je Pavlović.


Tagovi

Setva šećerne repe Radivoj Petrović Podsticaji 35.000 po hektaru Miodrag Pavlović


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine očekuje se da se veliki broj poljoprivrednika opredeli za soju. Stručnjak sa NS Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Vuk Đorđević ističe da je bio najtopliji februar od kako se vrše merenja, što je značajan faktor za sva predviđa... Više [+]