Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sremska Mitrovica
  • 25.05.2017. 10:00

Šećerna repa u dobroj kondiciji

Na poljima na teritoriji Sremske Mitrovice šećerna repa, posejana u optimalnom roku, napreduje prema očekivanjima ratara. Problemi su mogući zbog čestih kiša, koje uzrokuju stvaranje pokorice, kao i zbog bolesti cerkospore.

Foto: Motorjan
  • 521
  • 39
  • 0

Šećerna repa, posejana u prvim rokovima, dobro napreduje, tvrde poljoprivrednici u Sremskoj Mitrovici. Kako prenosi RTV, kraljica ratarstva trenutno nema problema kada je reč o bolestima.

Eventualne probleme može da prouzrokuje pokorica na površini zemljišta, koja nastaje zbog čestih kiša. Stoga poljoprivrednici u predstojećem periodu u planu imaju njeno razbijanje i pripremu za tretmane protiv cerkospore.

Obilne kiše mogu imati negativan efekat

Kada je reč o vremenu, česte i obilne kiše koje su u ovom periodu prisutne na području Vojvodine, osim pozitivnih, mogu da donesu i negativne efekte po useve. Stvaranje pokorice može u velikoj meri da oteža ili onemogući nicanje kasno posejanih useva.

Pokorica ubrzano isušuje zemljište

Pokorica intenzivno isušuje zemljište, ali istovremeno sprečava prodor vlage dublje slojeve, povećava oticanje vode po površini. Sve to otežava razmenu gasova između zemljišta i vazduha, narušavajući toplotni režim zemljišta i rad mikroorganizama, koji unutar tla razlažu organske materije.

Tretiranje cerkospore neizostavno

Od agrotehničkih mera proizvođači šećerne repe trenutno obavljaju međuredno kultiviranje, a zatim slede tretmani protiv bolesti među kojima se ističe cerkospora. Ona je jedan od najštetnijih patogena lista šećerne repe i ukoliko se pravilno i blagovremeno ne tretira, može da nanese veliku štetu i gubitke prinosa.

Foto: Motorjan11 / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Šećerna repa Ratarstvo Sremska Mitrovica Kiša Srbija Vojvodina Zaštita bilja Cerkospora


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.