Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Delta agrar
  • 14.03.2023. 12:00

Selsem soja: Sorte koje su prilagođene našim uslovima gajenja

Kada je Selsem u pitanju, dodatni benefit je i to što Delta Agrar u ponudi ima i seme koje je već inokulisano u postupku dorade.

Foto: Delta Agrar
  • 645
  • 88
  • 0

Deklarisano, odnosno sertifikovano seme predstavlja seme poznatog genetičkog porekla koje je proizvedeno pod kontrolisanim uslovima. Ono je ispitano, dorađeno i sertifikovano u skladu sa svim zakonskim propisima. U pitanju je seme visoke energije klijanja i ukupne klijavosti, apsolutno zdravstveno ispravno sa deklaracijom izdatom od akreditovane laboratorije.

"Dodatni benefit je i to što imamo u ponudi i seme koje je već inokulisano u postupku dorade, tako da se izbegava dodatna manipulacija tretmana inokulantom pre same setve", navodi rukovodilac selekcije Selsem soje u Delta Agraru Srđan Anđelović, govoreći o Selsem soji koja postoji još od 1973. godine, a od 2011 je deo Delta Agrara.

Razvijanje Selsem sorti se oduvek radilo sa ciljem stvaranja sorti soje sa najvišim prinosom i otpornošću, a danas Delta Agrar ima ukupno 15 registrovanih sorti soje, od toga je devet registrovano u EU, dve sorte su u postupku registracije za Hrvatsku i dve u postupku registracije za rusko tržište.

"Naš doradni centar poštuje najviše standarde i ima najmoderniju opremu te pruža izuzetno kvalitetnu doradu čime dobijamo seme ujednačenog kvaliteta, koje se na tržištu plasira u evropskom pakovanju od 25 kilograma."

Da li će biti dovoljno semena i kakvog je kvaliteta?

Ova kompanija svake godine proizvodi seme na površini većoj od 2.000 hektara kod biranih proizvođača i u kontrolisanim uslovima, odnosno na površinama koje su pod sistemima za navodnjavanje. Zahvaljujući tome su i ove godine obezbedili dovoljne količine kvalitetnog semena za domaće proizvođače, ali i za inostrana tržišta, koja u njihovoj prodaji čine sve veći deo.

"Selsem soja je svoj interni minimum procenta klijalog semena u proizvodnji podigla na 80-85 odsto, iako je zakonski minumum 75 odsto. Ponosni smo što čak ni u vanrednim okolnostima ne spuštamo limit ispod 80 odsto, jer duboko verujemo da je dobro nicanje semena osnovni preduslov za dobru proizvodnju", kaže rukovodilac selekcije u Delta Agraru.

Sve Selsem sorte su prilagođene našim uslovima gajenja, navodi Anđelović

Sve sorte su, kako kaže, apsolutno prilagođene našim uslovima gajenja, jer su i nastale u tim uslovima, a sortiment je izuzetno adaptibilan u različitim uslovima gajenja.

"Sortiment karakteriše raznovrsnost te imamo sorte od najranijih grupa zrenja, sorte ultrakratke vegetacije kao što je Maestral 000, do najkasnijih sorti kao što je Gorštak. Rani sortiment soje izuzetnog proizvodnog potencijala namenjen redovnoj setvi gde ostvaruje prinose preko četiri tone po hektaru, ali i namenjen postrnoj setvi gde ostvaruje prinose oko tri tone po hektaru", kaže ovaj stručnjak i dodaje da Selsem danas zaista znači stabilnost, prilagodljivost različitim uslovima gajenja i potencijal za visoki prinos i da ima svoju tradiciju kod naših proizvođača soje.

U ponudi postoji i seme inokulisano Rizolom, čime proizvođači štede vreme i troškove proizvodnje.

Izvoz u 12 zemalja

Ponosni su, kako Anđelović kaže, na permanentni rast izvoza Selsem semena soje u 12 zemalja od kojih su najznačajnije Italija, Rumunija, Hrvatska, Republika Srpska i Mađarska. Uporedo, intenzivno rade na pozicioniranju njihovog sortimenta u SAD, gde su rezultati ogleda soje pokazali da imaju adekvatan sortiment i za to tržište.

"Verujemo da će raspodela ukupne planirane prodaje biti ravnomerno raspodeljena između domaćeg tržišta, na kom Selsem ima oko 30 odsto učešća, i inostranog."

Odabir sortimenta je ključna stvar za proizvodnju

"Naša preporuka proizvođačima je kupovina isključivo sertifikovanog semena soje koje je proizvedeno u kontrolisanim uslovima proizvodnje, ispitano i deklarisano uz poštovanje takozvane sortne tehnologije. Odabir sortimenta u skladu sa svojim agroekološkim uslovima i svojim potrebama je ključan, a u Selsem ponudi mogu naći sorte svih grupa zrenja različite dužine vegetacije sa svojim proizvodnim karakteristikama", kaže rukovodilac selekcije pomenute kompanije. 

Kada sejati?

Njihova preporuka je da se setva obavi početkom aprila meseca, odnosno kada kada je temperatura setvenog sloja na dubini četiri do pet centimetara od osam do 10 stepeni, da se obrati pažnja da međuredno rastojanje bude 45-50 cm, jer njihovo višegodišnje iskustvo govori da je to optimalno međuredno rastojanje za proizvodnju soje.

"Ako prate ove savete, uradiće sve do njih da omoguće dobru proizvodu godinu koju im i želim", završava Anđelović.


Tagovi

Selsem soja Delta Agrar Sertifikovano seme Rizol Srđan Anđelović


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner

Delta agrar

Vladimira Popovića 8a, 11070 Beograd, Srbija
tel: +381 (0)11 201 23 00, web: https://www.deltaagrar.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃