Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uoči prolećne setve
  • 27.02.2017. 14:30

Setva ipak skuplja od lanjske

Pripremajući se za prolećnu setvu, bačkopalanački poljoprivredni proizvođač Stevica Gajić napravio je setvenu strukturu, nabavio semensku robu, a ovih dana priprema mehanizaciju i razmišlja o kupovini dizel goriva, koje je za njega najveća stavka.

Foto: Rada Milišić
  • 1.706
  • 353
  • 0

Pripremajući se za prolećnu setvu, bačkopalanački poljoprivredni proizvođač Stevica Gajić napravio je setvenu strukturu, nabavio semensku robu, a ovih dana priprema mehanizaciju i razmišlja o kupovini dizel goriva. Tokom prve polovine februara prihranio je pšenicu i uljanu repicu, a ovih dana priprema mehanizaciju za predstojeće radove.

"Redovno sam obilazio parcele sa ozimim usevima, jer su bile izuzetno niske temeperature. Mahom je bilo snežnog pokrivača, ali ponegde je bilo i golomrazice. Usev uljane repice na oko 40 jutara je u dobrom stanju. Pšenicu sam ove jeseni zasejao na oko 30 jutara, a ječam na 10. Sve je prihranjeno" objašnjava Gajić.

Soja, kukuruz i suncokret

Tokom prethodnog perioda, kao i većina poljopiorivrednika, napravio je setvenu strukturu, tako da tačno zna gde će šta zasejati. Kaže da će i ove godine na njegovim parcelama najzastupljeniji biti kukuruz i soja, kao i suncokret.

"Na površini od jednog do dva hektara naći će se kao i svake godine krompir i paradajz. Ove useve sejem samo na kvalitenijim zemljištima, dok sam uljanu repicu i pšenicu posejao na lošijim. Nisam baš pobornik uljane repice ali moram je sejati. Zahtevna je to kultura i traži ulaganja, pre svega prihranu, zatim nekoliko hemijskih tremana. Nakon što sam prihranio ozime useve, počeo sam pripremu i remont mehaniacije, jer se približava vreme kada ćemo krenuti u predsetvenu pripremu. Nema odmora, sezona je praktino počela" napominje ovaj ratar.

Skupo dizel gorivo

Gajić kaže da se trudi da svake godine koliko može ulaže u obnovu mehanizacije te je ove zime kupio traktor i novu sejačicu. Nabavio je i semensku robu, čija se cena uglavnom kreće na prošlogodinjem nivou, ali nije nabavio gorivo. Tvrdi da troškovi prolećne setve ne bi bili znatno veći u odnosu na prošlu godinu, da nije skupo dizel gorivo.

"Većina semenskih kuća od kojih sam nabavio robu nije podizala cene, možda ima manjih kretanja, ali poljoprivrednike brine upravo cena goriva. Država kroz podsticajne mere namenjene biljnoj proizvodnji nije ništa menjala u odnosu na prošlu godinu, tako da je dizel gorivo izostalo iz sistema regresa. To je velika stavka u našoj proizvodnji, tako da će nam trebati dubok džep da obavimo ovogodišnju setvu. Koliko sam primetio i veštačko đubrivo je lagano poskupelo", kaže Gajić i napominje da je jesenas lagerovao soju i kukuruz, a da će robu prodati kada mu bude neophodan novac za hemijska sredstva.

Foto: Rada Milišić


Tagovi

Setva Mehanizacija Semenski materijal Bačka Palanka Dizel gorivo Prihrana


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.