Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konoplja
  • 12.05.2018. 14:30

Setva konoplje samo sertifikovanim semenom

Najbolji predusevi za gajenje konoplje su krompir i kukuruz, koji su đubreni stajnjakom, kao i zrnaste mahunarke i strna žita.

Foto: Pixabay / 7raysmarketing
  • 459
  • 36
  • 0

Dipl.ing. Jorgovanka Vlajkovac iz PSSS Požarevac predstavlja agrotehniku proizvodnje konoplje (Canabis sativa L), kroz nekoliko elemenata: plodored, obradu zemljišta, đubrenje, setvu, negu i žetvu.

Plodored i obrada zemljišta u uzgoju konoplje

Kako navodi Vlajkovac, najbolji predusevi za gajenje konoplje su krompir kukuruz, koji su đubreni stajnjakom, kao i zrnaste mahunarke i strna žita. Ona je jara kultura, pa se iza ranih preduseva strnište ore na oko 10 -15 cm dubine. U jesen, posle kasnijih preduseva, obavlja se duboko oranje, do dubine 40 cm. "U rano proleće, kada se zemljište dovoljno prosuši, drljačama se zatvora zimska brazda, a pred setvu setvospremačem ravna se i priprema setveni sloj za setvu", dodaje Jorgovanka.

Đubrenje konoplje

Na srednje plodna zemljišta treba uneti 150 kg/ha azota, 120 kg/ha fosfora i 120 kg/ha kalijuma. Prihrana se ne mora obavljati, jer konoplja ima kraću vegetaciju, pa se sva hraniva unose pre osnovne obrade i predsetvene pripreme. Tada se unosi nešto više azota pre osnovne obrade, a ostatak pre predsetvene pripreme zemljišta. Vlajkovac savetuje korišćenje UREE, jer ona ima produženo delovanje i sporije se ispira.

Setva konoplje

Seme konoplje ima za 20% do 30% slabiju klijavost u polju, nego u laboratorijskim uslovima. Zbog toga bi trebalo koristiti kvalitetno dorađeno i sertifikovano seme, a setvu obaviti pravovremeno i u dobro pripremljeno zemljište. Seje se u drugoj polovini marta i početkom aprila, a može i kasnije, uz sistem za navodnjavanje. Seje se sejalicama za sitno seme.

Legalno gajenje kanabisa uz dozvolu

"Konoplja za vlakno seje se na međuredni razmak od 10 cm do 12 cm. Gustina sklopa u setvi iznosi od 250 do 300 klijavih zrna na 1m2 da bi se u žetvi ostvario sklop od oko 150 do 200 biljaka/1m2. Količina semena iznosi 60 - 70 kg/ha. Konoplja za proizvodnju semena seje se na međuredni razmak od oko 60 cm, a u redu oko 20 cm do 30 cm. Dubina setve iznosi dva ili tri centimetra", objašnjava Jorgovanka Vlajkovac.

Nega useva konoplje 

Ukoliko primetite pokoricu, razbijte je laganim ili rotacionim drljačama. U konoplji za vlakno ne treba suzbijati korove, jer ona brzo raste i guši ih. U proizvodnji one za seme, dve trećine muških biljaka bi trebalo odstraniti kada im se razviju cvetovi, a sve muške biljke se odstranjuju nakon oplodnje. Međuredna obrada se izvodi pri gajenju konoplje za seme i to nakon kiše, kada se zemljište dovoljno prosuši.

Žetva konoplje

Problem u žetvi predstavlja dvodomnost, jer se muške i ženske biljke ne razvijaju i ne sazrevaju ujednačeno. Muške biljke ranije sazrevaju, pa se u kombinovanom gajenju prvo one žanju. Semenska konoplja se skida kada je najveć deo semena sazreo. Seme treba sušiti ispod 10% vlage.

"Konoplja za vlakno žanje se nakon oplodnje, u prvoj polovini avgusta u ranim rokovima setve. Žetva se obavlja specijalnim kosačicama sa bočnim kosama. Stabljika se mora prosušiti, zatim se kupe i vežu u snopove oko 20 cm u prečniku i ostavljaju na vazduhu i suncu da se potpuno osuše, nakon čega se odvoze na preradu", zaključuje Jorgovanka Vlajkovac.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Konoplja Setva konoplje Seme konoplje Agrotehnika Žetva konoplje


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.