Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva pšenice
  • 29.10.2019. 10:00

Setva pšenice na severu Vojvodine završena, na jugu Srbije nije ni počela

Iako je vreme za setvu pšenice, miholjsko leto uz visoke temperature iznad proseka otežava posao ratarima koji moraju da sačekaju bar još pet do deset dana kako bi posejali buduće useve.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 168
  • 14
  • 0

Dok se temperature ne smanje i ne padne kiša, poljoprivrednici moraju da obustave setvu pšenice. Trenutno je setva zaustavljena u južnom delu Banatu, u kojem se inače nalazi najveći deo površina pod ovom kulturom.

U drugim delovima Vojvodine poljoprivrednici su već završili setvu pšenice, a na mnogim njivama već je i nikla. Međutim, u centralnim i južnim delovima zemlje proizvođači se nadaju skorijoj kiši kako bi mogli na vreme da obave setvu. Trebalo bi da pod pšenicom na kraju setve bude ukupno oko 550.000 hektara.

Koju sortu pšenice odabrati za setvu?

Nedostatak vlage usporava setvu

Iako su voćari i povrtari iskoristili toplo vreme i temperature iznad 20 stepeni za ubiranje plodova ovogodišnjih useva, poljoprivrednici koji uzgajaju kulture u ratarskoj proizvodnji imaju problem sa nedostatkom vlage, te je trenutno zaustavljena setva u južnom delu Banata u kojem ima najviše površina pod ovom žitaricom.

Optimalni rokovi za setvu pšenice, zbog nedostatka padavina i pojave suše, moraju da budu pomereni, poručuje stručnjak za ratarstvo Eugen Baba iz Agrozavoda Vršac.

"Priprema je otežana zbog nedostatka vlage. U poslednje dve, tri godine imamo dosta visoke temperature u oktobru i samim tim nicanje pšenice u tim uslovima je neadekvatno. Preporuka je da se rokovi setve pomere za pet do 10 dana," poručuje Baba.

Pojava kiša i malih padavina u Sremu pomogla je da se setva pšenice započne u tom delu Vojvodine i skoro privede kraju. U severnim delovima Vojvodine pšenica je već nikla na mnogim parcelama, ističe direktor Poljoprivredne stručne službe Subotica Damir Varga.

"Mi smo imali kiše tako da je zasejana pšenica prošle subote ponikla. Usevi niču u roku od osam dana i za sada možemo biti zadovoljni dinamikom setve obavljenim poslom", kaže Damir Varga.

Prinosi pšenice dobri, kvalitet zrna loš

Bolje sačekati kišu, poručuju stručnjaci

Međutim, u južnim delovima naše zemlje ratari još uvek nisu ni počeli sa setvom ove žitarice. Direktor Poljoprivredne stručne službe Leskovac Dalibor Cvetanović ocenjuje da su poljoprivrednici u tom kraju dobro postupili jer je, ističe, bolje sačekati kišu.

"Bolje obaviti sve u novembru nego sada kada nemamo dovoljne količine padavina to jest dovoljno vlage. U nedostatku vlage seme će mirovati tako da ptice i glodari mogu da pokupe to seme. Preporuka našim proizvođačima je da sačekaju prve padavine i tek tada počnu sa setvom, ali, naravno, da povećaju setvenu normu," kaže Cvetanović.

S obzirom na to da bi, prema procenama i najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u narednim danima temperatura trebalo da se smanji uz pojavu kiše, ratari bi u skorijem periodu mogli da nastave, odnosno da započnu setvu pšenice, piše RTS.


Izvori

RTS


Tagovi

Setva pšenice Eugen Baba Damir Varga Dalibor Cvetanović


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.