• Regenerativna poljoprivreda
  • 11.05.2018. 16:00

Setva soje i kukuruza u pokrovnom usevu raži 

"Očekujemo da smanjimo broj prskanja, kao i broj prohoda radne mašine, te da dobijemo intenzivnu, ali polu organsku proizvodnju", kaže Branimir Popov, autor serijala o "cover crop" sistemu gajenja useva.

Foto: Flickr / USDA NRCS South Dakota
  • 1.081
  • 136
  • 0

"Cover crop", odnosno zaštitni pokrovni usev, je osnova regenerativne poljoprivrede, koja omoguaćava konstantno gajenje zelenih useva. O divljoj raži kao pokrovnom usevu, govorili smo ovde, a nastavak priče dovodi nas do valjanja ove kulture, pre setve kukuruza i soje. 

Posao je obavio traktor od 80 konja, a potom su uloženi seme soje i kukuruza, kao i đubrivo. Stvoren je malč od raži, tampon, koji ima zaštitnu funkciju - sprečava rast korova i smanjuje evaporaciju vlage iz zemljišta, usled visokih temperatura. Korenov sistem je biološki obradio zemljište, a ono će na ovaj način biti obogaćeno organskim materijalom. Količina uloženog semena po hektaru trebalo bi da da između 70.000 i 95.000 biljaka.

"Očekujemo da smanjimo broj prskanja, kao i broj prohoda radne mašine, te da dobijemo intenzivnu, ali polu organsku proizvodnju", kaže Branimir Popov, autor serijala o "cover crop" sistemu gajenja useva.

Pogledajte priču:


Povezana biljna vrsta

Raž

Raž

Sinonim: - | Engleski naziv: Rye | Latinski naziv: Secale cereale L.

Raž raste u severnim krajevima gde druge žitarice slabo uspevaju ili se uopšte ne mogu odgajiti. U našim uslovima u proizvodnji su ozimi kultivari jer su prinosniji. Sadrži... Pročitaj više »

Tagovi

Setva Kukuruz Soja Cover crop Raž Pokroni usev Branimir Popov


Autorka

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Dr Agro

Sterijina 117, 26300 Vršac, Srbija
tel: 0658889906, e-mail: emaildragro@gmail.com web: http://www.dragro.org/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrce Najlepši osećaj je otići u baštu i ubrati povrće, koje je plod tvog truda a nagrada prir... Pročitaj celu belešku »