Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva uljane repice
  • 21.06.2018. 12:15

Setva uljane repice isplativa ako je prinos od 3,5 do 4 tone

Na cenu uljane repice će uticati zalihe, naročito roda iz prošlogodišnje žetve nekih evropskih zemalja. Cena na svetskim berzama je niža u odnosu na prošlogodišnju, ali se menja iz dana u dan.

Foto: Pixabay / tee_zett
  • 3.899
  • 126
  • 0

Uljana repica je posejana na 50.000 hektara, a visoke temperature u periodu cvetanja, kao i krajem maja i početkom juna, uslovile su da žetva počne oko 10 dana pre uobičajenog roka. Međutim, trenutna smena kiše i sunca ne dozvoljava da se posao nastavi. Prinos sigurno neće biti rekordan, rekla je za Dnevnik naučna savetnica Ana Marjanović Jeromela:

"Sa prvih žetvi ubrano je tri do tri i po tone semena po hektaru. Kod dobrih proizvođača, koji su primenili punu agrotehniku i na kvalitetnim zemljištima, može se očekivati rod od četiri tone po hektaru, dok neki proizvođači najavljuju čak i veće prinose. Ipak, problem je nestabilno vreme, kao i oluje sa kišom i gradom, koje mogu odneti prinos sa parcele".

Cena zavisi od svetskog tržišta

Na cenu uljane repice će uticati zalihe, naročito roda iz prošlogodišnje žetve nekih evropskih zemalja. Cena na svetskim berzama je niža u odnosu na prošlogodišnju, ali se menja iz dana u dan. Jeromela tvrdi da će se setva isplatiti, ukoliko se prinos po hektaru bude kretao od 3,5 do četiri tone.

Međutim, Akoš Tot iz Feketića, nije bio te sreće. Imao je prinos od 1,2 do 1,7 tone po jutru, uz cenu od 35 do 37dinara, sa PDV-om. "Lane je kilogram uljane repice koštao 42 dinara, s PDV-om, a prinos bio dve i po tone po jutru. Sada je rod slabiji zbog klime, trebalo je da tokom aprila i maja bude hladnije, jer se zbog sunca biljka nije bočno granala. Repica je kvarljiva roba, ne može da se lageruje, pa sam rod predao otkupljivaču", kaže Tot.

Pristutan trend setve repice

Uljane repice je najviše posejano na severu Bačke, u Mačvi i Podunavlju. Prošle godine je zauzimala 34.000 hektara, a 2012. bila je posejana na 8.000 hektara.  Trend rasta setve repice prisutan je i u EU. Rumunija je u našem okruženju jedan od većih proizvođača.

"Stabilno tržište i relativno dobra cena, kao i činjenica da je uljana repica ozima poljoprivredna kultura čiji rod dospeva pre leta, doprineli su tome da bude sve dominatnija u poljoprivrednoj proizvodnji", rekao je direktor Žita Srbije Vukosav Saković

Srbija će ove godine imati oko 150.000 tona repice, pa će bti i za izvoz. Prošle godine je strancima prodato 78.000 tona.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Uljana repica Cena uljane repice Žetva uljane repice Vukosav Saković Ana Marjanović Jeromela Akoš Tot


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.