Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 12.01.2017. 07:30

Sezona 2017/2018 biće bogata pšenicom

Količine pšenice, kukuruza i soje pokazuju značajno smanjenje u odnosu na novembar 2016. što je u skladu s uobičajenim sezonskim trendovima, ali ipak u rangu sa nivoima iz 2015. godine.

Foto: Couleur / Pixabay
  • 1.411
  • 153
  • 0

Količine pšenice, kukuruza i soje pokazuju značajno smanjenje u odnosu na novembar 2016., što je u skladu s uobičajenim sezonskim trendovima, ali ipak u rangu sa nivoima iz 2015. godine.

Prateći duža vremenska razdoblja, volatilnost tržišta umerena je za soju, veća za kukuruz i nepromenjena kod pšenice.

Pritisak na cenu pšenice

Dok su prosečne izvozne cene pšenice bile malo više, na svetskom tržištu pšenice i dalje preovladava uopšteno slabo stanje. Pritisak na cene i dalje proizlazi iz obimnih zaliha, jake konkurencije među izvoznicima i zbog očekivanja dalje akumulacije krajnjih zaliha do kraja sezone 2016/17.

Rušenje pojedinih cena zbilo se zbog kontinuirane nesigurnosti oko raspoloživosti hlebne pšenice najvišeg kvaliteta, pogoršanja zimskih uslova, koji su omeli završetak žetve u Kanadi, kao i zbog prerane pojave mraza i vlage, koji bi potencijalno mogli uzrokovati degradiranje useva u Australiji. Procena da će usevi pšenice u većini zemalja biti relativno bogati i u sezoni 2017/18 verovatno su dodatni razlog tendencije padanja cena.

Slaba pojedinačna potražnja za kukuruzom

IGC GOI sub-indeks za kukuruz porastao je za gotovo jedan odsto u odnosu na prethodni mesec, s višim izvoznim cenama u SAD-u i Južnoj Americi, što je pokrilo pad cena u Crnomorskoj regiji.

Cene u SAD-u podstaknute su snažnom potražnjom za izvozom, iako je profit bio ograničen povećanjem prodaje od strane samih poljoprivrednika, kako je žetva napredovala. Uprkos relativno slaboj pojedinačnoj potražnji za kukuruzom usled konkurencije iz SAD-a, cene starog roda u Južnoj Americi su porasle. Cenovne vrednosti u Crnomorskoj regiji bile su neznatno niže usprkos podršci stabilnog trgovinskog interesa iz EU, ali i zbog logističkih poteškoća u Ukrajini, zbog slabe dostupnosti teretnih vozova.

Izvor: AMIS novembar 2016., obrada: TISUP, Foto: Couleur / Pixabay


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!