Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 08.04.2018. 18:00

Simptomi i suzbijanje plamenjače uljane repice

Plamenjaču uljane repice izaziva gljiva Peronospora parasitica, koja takođe napada i kupusnjače. Biljke su ugrožene od nicanja do žetve, a evo kako se ova bolest suzbija.

Foto: Flickr / CropShot
  • 354
  • 34
  • 0

Prouzrokovač plamenjače uljane repice je gljiva Peronospora parasitica, koja takođe može da napadne i kupusnjače.  Ta bolest se pojavljuje od samog nicanja uljane repice, a kako objašnjava Slavica Maksimović iz PSSS Šabac, razvoju patogena odgovara prohladno i kišovito vreme tokom jeseni i proleća.

Pojava beličaste skrame na kotiledonima i listovima

Maksimovićeva napominje da zaraza nastaje neposredno nakon nicanja biljaka, a prvi znaci oboljenja javljaju se na kotiledonimа i lišću gde se stvara beličasta skrama, koja predstavlja micelije i spore gljive. Pri povoljnim uslovima za razvoj bolesti biljčice propadaju a takođe se pojavljuju takozvane padavice, pa nastaju ćelava mesta na parcelama.  Ova bolest se sa donjih širi na gornje spratove lišća prema vrhu stabla i polako zahvata mahune. Na zaraženom lišću se mogu primetiti žućkaste pege, dok se na naličju pega razvijaju spore gljive koje se pomoću vetra šire kroz usev. Zaraženo lišće se suši, stabljike ogolevaju, a sve to utiče na manji prinos i loš kvalitet semena.

Kako se bolest širi?

Gljiva Peronospora parasitica prezimljava na zaraženim biljnim ostacima nakon žetve u formi zimskih spora, kao i na kupusnjačama sa kojih se zaraza širi na jesenji usev uljane repice. Slavica Maksimović naglašava da se bolest može preneti i semenom, dodajući da se zaraza ostvaruje pri temperaturama 8-10˚C tokom jeseni i proleća. Plamenjača se češće javlja u uslovima vlažnog zemljišta i vazduha kao i gustog sklopa useva.

Kako se bolest suzbija?

Zaštita se sprovodi tretmanom protiv repičine ose i sjajnika fungicidima registrovanim za plamenjače u kupusnjačama na bazi aktivnih materija: mankozeba, hlortalonila i hlortalonil+metalaksil.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Uljana repica Plamenjača Peronospora parasitica Zaštita bilja Bolesti Slavica Maksimović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃