Evropski poljoprivrednici proteklih godina počeli su da uzgajaju ovu žitaricu, ali još uvek imaju teškoća sa pronalaženjem tržišta. Suša bi i to mogla promeniti.
Ovogodišnja, ali i suša prethodnih godina sigurno će menjati poljoprivrednu proizvodnju kakvu poznajemo. Povratak starim ratarskim kulturama zasigurno će biti jedna od promena. Argument ovome mogao bi biti i sirak koji je pored nezapamćene suše u Francuskoj - dao dobar rod.
Primer dobre prakse je farmer Eudes Kut koji ga uzgaja već četiri godine, piše Reuters. Razlog zašto se odlučio za uzgoj ove kulture je taj što ga u većem delu Francuske ne treba navodnjavati, ne zahteva pesticide, a treba mu čak dve trećine đubriva manje nego pšenici.
"Sirak omogućava novu, održiviju vrstu poljoprivrede, jer čuva resurse", tvrdi Kut uz objašnjenje da moramo razmišljati o poljoprivredi budućnosti i proizvodnji hrane koja ne traži mnogo vode.
Sirak je otporan na sušu, a i dobra alternativna hrana za svinje
Naravno, suša će se odraziti na prinos koji će u ovoj godini po Kutovoj proceni pasti na tri do četiri tone po hektaru, u poređenju sa pet do šest tona u normalnim godinama.
Osim uzgojem, ovaj se farmer bavi i preradom. Da bi bio što održiviji, izgradio je kameni mlin od kojeg pravi bezglutensko brašno, budući da je sirak žitarica koja ne sadrži gluten. Ostatak prodaje kao integralno zrno koje se može jesti kao, na primer, leća.
Iako ne sadrži gluten, sirak je bogat drugim proteinima i sadrži osam od devet esencijalnih aminokiselina. Ipak, Kut kaže da je njegov udeo u evropskoj poljoprivredi još uvek malen.
Francuska proizvodnja sirka narasla je prošle godine na gotovo 400.000 tona i gotovo je udvostručena u odnosu na 2016., pokazuju podaci tamošnjeg ministarstva poljoprivrede.
EU podaci pak pokazuju da će od gotovo 800.000 tona sirka proizvedenih u Evropi u sezoni 2021/2022. samo oko četvrtine biti namenjeno ishrani ljudi, a ostatak će biti iskorišćen za stočnu hranu jer je dobra zamena za kukuruznu silažu.
Analitičar Vinsent Brak iz "Strategie Grains"-a rekao je da su evropski poljoprivrednici proteklih godina počeli da uzgajaju ovu žitaricu, iako još uvek imaju teškoća sa pronalaženjem tržišta, koje trenutno nije tako razvijeno kao ono kukuruza i drugih žitarica.
"Ali, leta su sve toplija i sušna, pa možemo očekivati da će ga više poljoprivrednika početi uzgajati na površinama na kojima su donedavno uzgajali kukuruz", drži Brak.
Tagovi
Autorka