Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita šećerne repe
  • 30.04.2018. 08:00

Siva repina pipa - opasnost za šećernu repu

Ratari koji uzgajaju šećernu repu, ovih dana primetili su sivu repinu pipu, koja može da nanese veliku štetu.

Foto: PIS Vojvodina / Andrea Babić
  • 927
  • 56
  • 0

Siva repina pipa (Bothynoderes punctiventris) je insekt, koji može da napravi veliku štetu u periodu dok je repa mlada. Dnevno može da pređe i više od 600 metara, pa odrasla jedinka može za jedan dan da pojede desetak mladih biljaka. Prepoznaćete je po glavi, koja je izdužena i završava sa surlicom. Na gornjoj strani krila se nalazi nekoliko nepravilnih pega, tamnije boje. Odrastao insekt je boje zemlje, pa je često teško uočljiv.

Pipa počinje let kada temperatura dostigne 20°C

Ovi insekti godišnje imaju jednu generaciju. Razvoj od jajeta do faze odraslog insekta traje između 2,5 i 3,5 meseca. Larva je beličaste boje i dostiže dužinu od 15 milimetara.

"Siva repina pipa zimu provodi u stadijumu odraslog insekta, a u proleće se pojavljuje kada je temperatura zemlje  od 6°C do 10°C, na dubini od približno pet centimetara. Masovna pojava ove štetočine počinje kada je temperatura vazduha od 15°C do 20°C, a temperatura na površini zemlje oko 25 °C", piše Poljoinfo wiki.

Pipa se kreće po zemlji, dok temperature ne dostigne 20°C, a nakon toga može da leti, što značajno otežava njeno suzbijanje.

Ratari u Crepaji strahuju za prinos

Ratari u Crepaji, u južnom Banatu, poznati su po šećernoj repi, ali ove sezone su naišli na veliki broj pomenutih insekata. Poslednjih nekoliko dana prskaju useve insekticidima, jer repina pipa u korenu seče mladu biljku i uništava je. Rod je, u proseku, već smanjen za 20%.

"Može da pojede u toku dana šećernu repu i na dva lanca. To je za nas šteta od 260 evra, i to je samo početni trošak, jer se posle sve mora ponovo raditi i ulagati dodatni trud", rekao je za RTS poljoprivrednik Slobodan Vasić.

Zaštita od sive repine pipe

Stručnjaci iz PIS Vojvodina savetuju redovno obilaženje parcela, posebno u najtoplijem delu dana. Takođe, potrebno je, radi sprečavanja migracije repine pipe, da se oko novih repišta, koja se graniče sa starim, izvuku lovni kanali. Ukoliko je potrebno korisititi insekticide, mogu da se pospu po dnu kanala ili da se obavi prskanje oko oboda parcele (dok je temperatura ispod 20°C), a nakon što temperature budu više, prska se celo repište. Preporučuju se Lebaycid EC-50 (a.m. fention), NurelL-D (hlorpirifos + cipermetrin) ili Fenitrition 50-EC.


Tagovi

Siva repina pipa Zaštita šećerne repe Bothynoderes punctiventris Zaštita od sive repine pipe Slobodan Vasić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]